Skip to main content

Građani sa Cetinja poručili: NE daljoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskoga društva

Aktuelno 12. sep 2021.
5 min čitanja

Hiljade građana okupilo se danas na Dvorskom trgu u centru Cetinja na protestu sa kojeg su poručili “ne” daljoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskog društva.

Grupa građana Cetinja pozvala je “sve kojima je na srcu građanska, demokratska, slobodna, antifašistička i sekularna Crna Gora” na okupljanje kako bi “iskazali protest onima koji su građane prošle nedjelje trovali suzavcima, tukli gumenim mecima, pendrecima, gađali šok bombama zato što ne pristaju na veleizdaju aktuelne vlasti”.

Oni kažu da “ne pristaju na status građana drugoga reda, na obespravljenost, na progon, na represiju”.

“Pokažimo i međunarodnoj zajednici da smo mirni demonstranti željni demokratije i slobode! Srce za Cetinje”, poručili su građani.

I danas je policija postavila kordone ispred Cetinjskog manastira.

Belvederski proglas – Krivokapić i Abazović da podnesu ostavke

Mi, slobodnom voljom okupljeni građani, danas na Belvederu, simbolu neporažene građanske Crne Gore, okupili smo se da iskažemo da nećemo pristati na dalja ponižavanja, obespravljivanja, progon, brutalnu represiju i kršenje Ustavom Crne Gore zagarantovanih prava, poručila je Svetlana Pajović Musić, koja je pročitala Belvederski proglas.

“Braneći dostojanstvo svoje zemlje i ne dozovoljavajući dominaciju srpskog sveta nad simbolom crnogorske državne slobode, bili smo goloruki izloženi stotinama suzavaca, šok-bombi, udarcima pendreka i gumenim mecima.

Na očigled međunarodne zajednice, pred očima diplomata NATO i EU zemalja, stotine policajaca pucalo je u starce, žene, u đecu, u mladiće i đevojke koji su mirnim okupljenjem odgovorili na demonstraciju sile i dominaciju Srpske i ruske politike nad Crnom Gorom i njenom Prijestonicom.

Aktuelna vlast propuštila je u Cetinjski manastir gomilu do zuba naoružanih kriminalaca i pripadnika paravojnih jedinica, a na barikade građana poslala bagere da se nemilosrdno obračunaju s onima koji su bili na braniku crnogrske slobode.

Zahvaljujući trezvenosti građana i spremnosti da do kraja očuvaju građansko lice Crne Gore, izbjegnut je pakleni plan aktuelne vlasti da nas, pobornike građasnke, sekularne, antifašističke i mulitkulturalne Crne Gore, pokaže kao ekstremiste, teroriste i nacionaliste.

Aktuelna vlast je 5. septembra pokazala da Vladom Crne Gore upravlja Srbija i njena crkva posredstvom premijera Krivokapića i vicepremijera Abazovića, koji nijesu prezali od krvoprolića da dokažu pokornost Aleksandru Vučiću.

Stoga pozivamo:

Premijera Krivokapića i vicepremijera Abazovića da podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima;

Predstavnike bezbjednosnog sektora da podnese ostavke zbog zloupotrebe policijskih i vojnih resursa protiv svojih građana, a u korist crkvene organizacije tuđe države;

Rukovodstvo RTCG da podnese ostavku zbog toga što je svjesno dezinformisalo o navodnim napadima građana na policiju vatrenim oružjem, te time zastrašivala javnost;

Funkcionere cetinjske URE, čiji je predsjednik partije odobrio brutalni obračun s njihovim sugrađanima, pogazio sve principe izvorne suverenističke i građanske partije te partiju i državu stavio u službu velikodržavne politike Srbije i Crkve Srbije – da podnesu ostavke i pokažu da nijesu pioni anticivilizacijske politike koju njihov šef Abazović sprovodi;

Međunarodnu zajednicu da se nepristrasno i jasno uključi u odbranu građanskih prava svih građana ove zemlje koji ne prihvataju radikalnu i šovinističku ideologiju Srpskog sveta, te izvrši pritisak na aktuelnu vlast koja ovu zemlju iz Evrope void u podzemlje Vučićevog Srpskog sveta”, piše u Belvederskom proglasu.

Nikolaidis: U Zdravkovoj Crnoj Gori se kažnjava čovjstvo!

U Zdravkovoj Crnoj Gori se kažnjava čovjstvo. Takve Crne Gore još nije bilo, niti će je ikad više biti!, istakao je Andrej Nikolaidis.

Nikolaidis je podsjetio da su piloti koji su odbili da prevezu Joanikija i Porfirija suspendovani.

“Naša je dužnost da ukoliko ujutru oformimo fond, ne pomoći nego zahvalnosti! Ne smijemo dozvoliti da porodice tih ljudi budu kažnjene zbog hrabrosti i ljudskosti njihovih očeva! Molim vas i za veliki aplauz našim junakinjama i junacima sa barikada. Protiv njih se i danas, naravno lažima, pokušava boriti beogradsko-podgorička fabrika laži. Zašto? Jer, u Zdravkovoj Crnoj Gori junaštvo se kleveće, junaštvu se prijeti, takve Crne Gore nije bilo, niti će je ikada više biti”, poručio je Nikolaidis.

Andrej Nikolaidis (foto Portal Analitika)

Pravda i istina ne stanuju u etničkoj nego u etičkoj zajednici – u moralu, dodaje on.

“Pozdravimo naše srpske saborce: Dragana Bursaća, Žarka Koraća, Sonju Biserko, Tomislava Markovića, Nenada Čanka… Njihova hrabrost nas dvostruko obavezuje, ako bismo postali nedostojni njihove podrške, naše bi bilo samo stid i sram. Ali to se nikada desiti neće!”, kaže Nikolaidis.

Podsjetio je i na snimak objavljen na RTCG-u, u kojem se, navodno čuje “dokaz” da su građani pucali na policiju.

“Molim vas za topli pozdrav RTCG-u, koja je lagala o pucanju na policiju…. Pozdravimo i Gojka Perovića, sa televizijskom snimku smo vidjeli kako skače od sreće, što je uspio desant na grad koji ga je primio raširenih ruku. Pozdravimo i DPS, sve ovo što nam se dešava – bez njih i njihovog dodvoravanja Amfilohiju ne bi bilo moguće”, dodao je Nikolidis.

Poručio je i da je spriječen helikopterski desant na Rumiju, ne bi bilo ni desanta na Cetinje.

Zenka: Nemojte misliti, ni u zlim mislima, da nemate Albance sa sobom

Nemojte misliti, ni u zlim mislima, da nemate Albance sa sobom, poručio je Mehmed Zenka predsjednik Demokratske unije Albanaca danas na Cetinju.

On je dodao da su Albanci uz Crnu Goru, i uz Crnogorce.

“Albanci još jednom zbore jedno veliko DA ovoj našoj kući. Mnogi se pitaju, ima li nas umrijeti za ovu našu kuću? Ima li nas?”, pitao je Zenka.

“Ima! Ima!” , uzviknuli su okupljeni uz gromoglasan aplauz.

“Da ne griješim dušu, moram da pozdravim ove hrabre žene – neka znaju oni koji su ih gađali šok bombama – te žene su naše sestre, majke!”, poručio je Zenka.

Snežana Lakić: Na prijestolu Svetog Petra Cetinjskog mogu biti samo Crnogorci, a nikada oni koji kao teroristi vrše upade helikopterima

Boli me izdaja Crne Gore i to što su toga dana bili spremni da nas sve pobiju kako bi dostavili nedostojnog Joanikija Mićovića u Cetinjski manastir!, poručila je Snežana Lakić.

“Poštovane Cetinjanke i Cetinjani, ja sam Snežana Lakić – Crnogorka koju je anticrnogorska policija na Dvorskom trgu 5. septembra mučke sa leđa pogodila sa četiri gumena metka. A samo nekoliko sati ranije prišle smo kordonu i ostavile po ružu. Ne bole mene danas rane od njih kao što to nijesu ni tog trenutka kad sam pogođena”, poručila je Lakić.

Dodaje da je boli izdaja Crne Gore.

“I to što su toga dana bili spremni da nas sve pobiju kako bi dostavili nedostojnog Joanikija Mićovića u Cetinjski manastir. Na prijestolu Svetog Petra Cetinjskog mogu biti samo Crnogorci a nikada oni koji kao teroristi koristeći se paravojnim plaćeničkim formacijama time vrše upade helikopterima crnogorske vojske koji su kupljeni za odbranu države,  a ne za napade na nju i njene građane.

foto: Antena M

Rane od gumenih metaka će zarasti ali će ostati užasno pitanje bez odgovora „čime smo mi građani Crne Gore zaslužili da nas policija ovako mučki i zvjerski napadne i da na nas sruči hiljade suzavaca, šok bombi i gumenih metaka. Koji je naš grijeh? Je li taj što smo odani svojoj državi, što nećemo da se pokorimo i da ćutimo na svakodnevno ponižavanje Crne Gore i njene istorije? Ili smo krivi jer smo živi svjedoci njihovog besčašća i izdaje?“”; poručila je Lakić.

Ona je dodala da građani Crne Gore neće dopustiti da im se uzme crkva i država.

“Sa ovoga mjesta im danas poručujem da se mi nikad nećemo umiriti, nikad dopustiti da nas posrbe i da nam uzmu crkvu i državu. Na to nas obavezuje naša istorija, naši preci, naša đeca i generacije koje će živjeti poslije nas. Svako ovo brdo, svaka glavica i svaki kamen natopljen je krvlju i onih koji su se borili da Crna Gora jednom bude slobodna i svoja. Mi nemamo pravo da ih izdamo makar i po cijenu da nas svakoga dana zasipaju suzavcima, šok bombama i gumenim mecima. Suviše nas je koštala sloboda da bismo je tako lako zamijenili ropstvom.

Ako nijesmo dostojni naših predaka onda ne smijemo reći da smo Crnogorci. U suprotnom bićemo isti kao oni koji nas pokušavaju ućutkati. Ja ću sa svima vama i hiljadama onih koji danas nijesu ovđe sa još više odlučnosti nastaviti borbu za slobodnu i demokratsku Crnu Goru. Naša domovina je iznad svih političkih partija i podjela, važnija od bilo kojeg pojedinca. Samo skupa i složno možemo živjeti u njoj, ne dozvolimo nedostojnim političarima i popovima tuđe strane crkve da nas dalje dijele.  Živjela nam Crna Gora slobodna, demokratsa i jedinstvena!”, zaključila je Lakić.

(Autonomija/Antena M/Portal Analitika, naslovna foto: Antena M)