Skip to main content

Građani moraju znati šta se dešava na RTV

Info 18. maj 2011.
2 min čitanja

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon izrazila je danas zabrinutost zbog druge smene rukovodstva Radio Televizije Vojvodine (RTV), koja po njenim rečima nije bila dovoljno otvorena za javnost.
„Smene rukovodstva su za svaki medij, a pogotovo za javni servis, veliki poremećaji koji ostavljaju dugoročne posledice i negativno utiču na rejting, posebno u ovom slučaju kada nisu dovoljno transparentno odrađene“, rekla je Nikolić-Solomon.
Ona je na konferenciji „Budućnost javnog radiodifuznog servisa u Vojvodini“ u Novom Sadu istakla da se mora postaviti pitanje do koje mere novinari i urednici utiču na sadržaj programa, a ako u tome ne učestvuju, ko onda kreira sadržaj javnog servisa.
„RTV radi u lošim uslovima, oprema je zastarela, infrastruktura razrušena, a tu je i problem viška zaposlenih. Ali RTV je dobila veliku pažnju od OEBS-a pre svega zato što program emituje na 10 jezika nacionalnih manjina“, rekla je Nikolić-Solomon.
Potpredsednica skupštine Vojvdine Maja Sedlarević rekla je da postojanje javnog servisa Vojvodine ne sme da bude dovedeno u pitanje, te da je on deo identiteta građana Vojvodine.
„Kada je reč o javnom servisu Vojvodine uvek insistiram na tri principa, a to su odgovornost rukovodstva, profesionalizacija rada i depolitizacija ovog medija i medijske sfere uopšte“, rekla je Sedlarević.
Generalni sekretar Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da javnost nema dovoljno uvida u rad RTV, što je po njegovim rečima u suprotnosti sa osnovnom funkcijom javnog servisa.
„Bitno je ostvariti kontinuitet u radu ove medijske kuće, a da bi se to postiglo moraju postojati osnovni uslovi za njegov rad, jer ona ne može funkcionisati kao podstanar“, rekao je Sejdinović.
Pisac Laslo Vegel rekao je da je najveći problem medija u Srbiji oslobađanje od uticaja političkih partija i da dok to ne bude učinjeno „nijedna fondacija ili donator neće moći da pomogne“.
„Vojvodina je specifična teritorija zbog svoje etničke složenosti i manjinski mediji moraju imati autonomno uređivanje. Manjinske emisije na RTV-u nemaju uključenu problematiku većinskog naroda u svoje sadržaje i tu prestaje svaki dijalog između nacija“, rekao je Vegel.
Glavni i odgovorni urednik Televizije Novi Sad Ljubiša Nikolin, komentarišući kritike zbog nove emisije nekadašnjeg ratnogizveštača Milijane Baletić u programu RTV-a, rekao je da ta novinarka nije time rehabilitovana i da bi ona mogla biti otpuštena kada budu utvrđene sve činjenice.
„Nisam ja taj koji je propustio da kazni Milijanu Baletić. Nju je sud vratio na posao i sud je naredio da ona može da nastavi da radi na RTV-u“, rekao je Nikolin.
Konferenciju „Budućnost javnog radiodifuznog servisa u Vojvodini“ u Novom Sadu organizovali su Medijsko odeljenje misije OEBS-a i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.
(Beta)