Skip to main content

Godfri: Ako se Srbija osloni samo na Rusiju teže će pregovarati o povoljnoj ceni energenata

Aktuelno 29. dec 2021.
< 1 min čitanja

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je danas da je za Srbiju najbolje da „diverzifikuje izvore energije“, a ako se osloni samo na snabdevanje iz Rusije biće joj teže da pregovara o ceni.

„Srbija treba sama da donese odluke po pitanju energenata ali za dugoročnu ekonomsku budućnost najbolje je da diverzifikuje izvore energije i tako će imati nabolju cenu“, rekao je Godfri za TV Prva.

„Očekujemo da će Srbija uskoro učestvovati u veoma važnom programu za uvođenje uvoza gasa preko Grčke, što je veoma važno partnerstvo. Važno je da uvede nove izvore energije, pre svega, zelene izvore energije“, rekao je Godfri.

On je ocenio da je za Srbiju i u ekonomskom i političkom smislu najbolje da „diverzifikuje“ izvore snabdevanja i istakao da Rusija koristi energiju za političke svrhe.

Upitan da prokomentariše najnoviju nabavku oružja protivoklopnih raketa „kornet“ ruske proizvodnje, Godfri je rekao da SAD priznaju opredeljenje Srbije za vojnu neutralnost i da im je važan način kako se ona odnosi prema susedima i kako je oni vide.

„Da sam ja iz ovog regiona, upitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu, umesto da taj novac ulaže u infrastrukturu“, rekao je Godfri

On je naveo da je bilateralna bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou.

(tekst i foto: Beta)