Skip to main content

Gligorov: Autoritarna neodgovornost trebalo bi da ode sa koronom

Aktuelno 13. апр 2020.
< 1 min čitanja

Vladimir Gligorov sa Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW) rekao je da je za vreme epidemije korona virusom nužno da država održi „virtuelno“ poslovanje privrede, kako ne bi došlo do stečaja i likvidacije, i kako bi se privreda što pre vratila na staro stanje.

Gligorov je za portal Nova.rs ocenio da je pogrešno reći da se suočavamo sa krizom i ponude i tražnje i da „nije reč, kao u finansijskoj krizi, o tome da se stimuliše tražnja, već pre svega da se usvoje mere za očuvanje ponude kada kriza prođe“.

„Primera radi, trenutno se ne ide u restoran, ne zato što nedostaje novac, već zato što postoji rizik infekcije; ali trebalo bi da restoran proradi kada rizika nestane. Tako da je potrebna politika koja održava proizvodno i finansijsko poslovanje restorana iako u vreme krize on ne radi i ne zarađuje“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima potrebne su mere na strani ponude, ne na strani tražnje, da se privreda očuva u virtualnom stanju – da preduzeća rade bar finansijski, da radnici primaju platu, i da centralna banka i fiskalne vlasti pomažu novčano i fiskalno.

On je rekao da je za Evropsku uniju (EU) najvažnije ostvarivanje fiskalne unije, a da je za druge zemlje važno da li će se na primeru pandemije „videti ograničenja nacionalizma“ i „neodgovornost autoritarizma“.

„Nacionalna zatvorenost ili sebičnost i autoritarna neodgovornost, to bi trebalo da ode sa epidemijom“, dodao je on.

(Beta)