Skip to main content

G7: 600 milijardi dolara za konkurenciju kineskoj inicijativi „Pojas i put“

Planeta 26. јун 2022.
< 1 min čitanja

Na današnjem sastanku Grupe 7, koji je održan u Šlos Elmau u Nemačkoj, dogovoreno je da se obezbedi 600 milijardi dolara za realizaciju ambicioznog plana koji bi trebalo da konkuriše kineskoj inicijativi „Pojas i put“.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da se „svet nalazi na istorijskoj prekretnici“ i istakao da će od izbora koji sada naprave zemlje u razvoju zavisiti u kojoj meri će biti zaštićene od budućih šokova koje donose klimatske promene ili pandemije, i koliko će biti spremne za digitalno doba, prenosi Politiko.

On je naveo da će SAD u narednih pet godina za taj program obezbediti 200 milijardi dolara iz federalne kase i kroz investicije privatnog sektora.

Evropska unija je ranije najavila da je spremna da za to izdvoji 300 milijardi dolara, a još 100 milijardi bi obezbedili drugi investitori.

Bajden u svom govoru nijednom nije spomenuo Kinu, ali je bilo više nego jasno o kome govori kada je kazao da će „demokratije, ako urade sve što mogu, pobediti autokratije“.

„Mi nudimo bolje opcije ljudima širom sveta“, ocenio je Bajden.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da cilj tog velikog projekta da kroz moćan investicioni impuls „pokažemo našim partnerima da imaju izbor“.

Taj infrastrukturni plan prvi put je predstavlojen na samitu G7 prošle godine u Velikoj Britaniji, ali je od tada malo toga urađeno. Plan je tada nazvan „Da ponovo izgradimo bolji svet“, ali je potom ime promenjeno u „Parnerstvo za globalnu infrastrukturu“.

Osnovna ideja je da se konkuriše ambicioznoj kineskoj inicijativi „Pojas i put“, čiji je osnovni cilj da Peking ojača veze sa državama u razvoju, posebno u Africi i Aziji, finansiranjem ogromnih projekata kao što su autoputevi, železničke pruge i luke.

(FoNet/N1, Foto: dpa)