Skip to main content

Zemlje članice G7 će zabraniti uvoz ruskog zlata

Planeta 26. јун 2022.
< 1 min čitanja

Grupa sedam vodećih svjetskih ekonomija (G7) će zabraniti uvoz zlata iz Rusije, najavio je Džo Bajden (Joe Biden), predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u nedjelju, 26. juna.

Lideri ovih zemalja se nadaju da će ovaj korak dodatno ekonomski izolovati Rusiju zbog invazije te države na Ukrajinu.

Viši zvaničnici u Bajdenovoj administraciji su naveli da je zlato drugi najveći ruski izvozni artikl nakon energenata, te da bi zabrana njegovog izvoza moglo otežati Rusiji učešće na globalnom tržištu.

Bajden je na Tviteru objavio da Rusija ovim plemenitim metalom zarađuje „na desetine milijardi dolara“.

Zvanično saopštenje ove zabrane se očekuje u utorak, 28. juna, na redovnom godišnjem samitu vođa ovih država, koji se održava u Bavarskoj.

Grupa G7 je internacionalni politički forum, a njegove članice su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, SAD i Velika Britanija, te Evropska unija (EU), kao pridružena članica.

Bajden i njegovi saveznici iz grupe G7 će na početku samita, u nedjelju, 26. juna, raspravljati o strategijama da obezbijede energetske zalihe i da se izbore sa inflacijom, te da spriječe dalje širenje krize zbog ruske invazije.

Prethodnih godina, zlato je sve značajniji dio ukupnog ruskog izvoza, a u 2020. je Rusija od njega zaradila skoro 19 milijardi dolara, što je oko 5% ukupnog svjetskog izvoza zlata, navode iz Bijele kuće.

Od tih količina, oko 90% je završilo u zemljama članicama G7. Čak 90% toga – u protivvrijednosti od skoro 17 milijardi dolara – je izvezeno u Veliku Britaniju.

SAD su uvezle nešto manje od 200 miliona dolara u zlatu 2019. godine, a u prethodne dvije godine vrijednost ovog uvoza je manja od jednog miliona dolara.

Nekoliko sati uoči zvaničnog početka samita, Rusija je izvršila raketni napad na Kijev, glavni grad Ukrajine, i pogodila dvije stambene zgrade.

Ovo je prvi takav napad u posljednje tri nedjelje.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)