Skip to main content

G20 želi da post-kovid svet pretvori u multilateralizam

Aktuelno 29. jun 2021.
< 1 min čitanja

Oslabljen za vreme Donalda Trampa (Trump), multilateralizam je danas bio jedna od glavnih tema sastanka G20, dok Vašington smatra da je to najbolji način za rešavanje međunarodnih kriza kao što je pandemija koronavirusa.

“Multilateralna saradnja biće presudna za našu kolektivnu sposobnost da okončamo ovu globalnu zdravstvenu krizu”, izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) u gradu Materi, na jugu Italije, na sastanku ministara spoljnih poslova Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20.

Šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio), čija zemlja presedava G20, založio se za “efikasan multilateralizam pod okriljem UN” i podsetio da je Italija među prvima pozvala na “međunarodnu alijansu za zdravstveni odgovor na pandemiju koronavirusa”.

Blinken, koji završava jednonedeljnu evropsku turneju, podsetio je da su SAD poklonile dve milijarde dolara mehanizmu Kovaks (Covax) kojeg su osnovale UN za finansiranje vakcinacije u siromašnim zemljama.

Američki ministar je takođe podsetio na obećanje predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) o proizvodnji i donaciji 500 miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je da je potrebno pokazati “istinski multilateralizam”.

“Multilateralizam nije samo slogan i ne bi trebalo da postane ambalaža za pokretanje jednostranih akcija”, rekao je Vang.

Po njegovim rečima, Kina je do sada obezbedila više od 450 miliona doza vakcine za oko 100 zemalja.

Sastanak u Materi imao je za cilj pripremu samita šefova država i vlada G20 predviđenog za oktobar u Rimu. Na tom samitu se očekuje prvi sastanak Bajdena i predsednika Kine Sija Đinpinga.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20, čine Evropska unija i 19 zemalja: Argentina, Australija, Brazil, Francuska, Južna Afrika, Južna Koreja, Kanada, Kina, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Nemačka, Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Turska i Velika Britanija.

(Beta-AP)