Skip to main content

Fon Kramon: Srpska lista ograničava konkurentnost između partija

Aktuelno 19. okt 2021.
< 1 min čitanja

Izvestiteljka Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Viola fon Kramon, koja je u svojstvu člana delegacije EP posmatrala izborni proces na Kosovu, ocenila da su srpski glasači imali ograničene opcije za izbor predstavnika zbog Srpske liste koja vlada na političkoj sceni unutar srpske zajednice.

„Neka sistematska pitanja koja su identifikovana u prethodnim misijima nisu tretirana još uvek. Ponovo hoću da izrazim zabrinutost zbog sužavanja političkog prostora za Srbe. Primetili smo veliko prisustvo Srpske liste koja je ograničavala konkurentnost između političkih partija, neki sagovornici su prijavili i pritisak. To na severu nije čisto za demokratiju i ne može se ostaviti sa strane“, istakla je Kramon.

Zaključila je da Srbi, kao i svi ostali građani Kosova, zaslužuju demokrtaske standarde.

Ona je ocenila da je kampanja među albanskim subjektima bila konkurentna i rekla da Kosovo može poslužiti kao primer pluralizma i izbornih standarda u regionu.

„Posmatranje lokalnih izbora pomoglo nam je da shvatimo kako se razvija i produbljuje demokratija na Kosovu, pokazalo se da je bilo pravih debata između političkih partija. Uprkos izbornoj konkurentnosti, većina političkih partija je ispoštovala jedna drugu i pridržavali su se od svojih poznatih govora“, rekla je Fon Kramon.

(Beta, Foto: N1)