Skip to main content

Zrenjaninska akcija ispred zgrade Vlade Srbije traži zdravu vodu

Građani 19. okt 2021.
3 min čitanja

„Došli smo da podsetimo premijerku šta je sve obećala, da joj kažemo da smo žedni, da više nemamo strpljenja i da je vreme da neko odgovara za krađu i korupciju koja se desila oko Fabrike vode”, kazao je danas ispred Vlade Srbije Bekim Rukeci, aktivista Zrenjaninske akcije (ZRAK).

Nakon uobičajene provere policije učesnici performansa u Nemanjinoj ulici u Beogradu ponovili su da traže odgovornost “za sve one koji su opljačkali građane Zrenjanna”. Rekli su da je poruka koju donose premijerki “da laže, da je obećala da će rešiti problem i da će izneti plan što se nije dogodilo.”

Poručili su da “premijerka može da spakuje sve svoje investitore i da ih nosi, jer nama nije potreban privatnik. Voda i vodovod su naši i moramo se izboriti da ostanu naši. ”

Učesnici današnjeg performansa pozvali su sve Zrenjanince i građane Srbije da potpišu peticiju u vezi sa ukidanjem izmena Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. koja daje mogućnost privatniku da se bavi vodosnabdevanjem. Dokument je gotov i uskoro će biti objavljen datum početka potpisivanja.

Javno-privatno partnerstvo po mišljenju ZRAK-a se u oblasti vodosnabdevanja ne može tolerisati. Poslednja informacija u vezi sa Fabrikom vode je da je Erste banka odustala od stečaja i da traži novog partnera. “Taj novi partner nam ne treba. Zadržite ga za sebe. Mi hoćemo da država uradi svoj posao i da oni koje plaćamo da to rade, to ne rade, mogu da idu ”, kaže Rukeci.

Prolaznici su zastajali, svirali iz automibila, mahali iz autobusa i na ta način podržali zahtev koji je iznet.

Velika je verovatnoća da se informacija o tome da Zrenjanin nema vodu ne deli jasno i javno u svim medijima, stav je u udruženju. “Mi koristimo sva institucionalana i vaninstitucionalna zakonska sredstva da ukažemo na na to da Zrenjanin nema vodu. Mislim da je jasno da nećemo da se predamo i da tražimo osnovna ljudska prava zagarantovana zakonom i Ustavom. Kome je u interesu da Zrenjanin nema vodu i zašto ne dobijamo od institucija i gradskih čelnika jasne odgvore na pitanja u vezi sa vodosnabdevanjem”, rekao je Mišo Živanov.

Nataša Velemir je rekla da u Zrenjaninu više nema smisla tražiti vodu jer se svi odgovorni opravdavaju, a “zamajavanje traje godinama”.

„Pokušali smo da stvari radimo na drugačiji način. Mi znamo da je zbog zrenjaninske Fabrike vode promenjen zakon. Mi znamo da je neko odlučio da se tako nešto što je od vitalne važnosti da privatniku koji nema reference da taj posao radi. Koja je svrha svega toga?”, upitala je ona.

Rekla je i da im “svašta zemaraju”, ali da postoje dve opcije “ili da ćutimo ili da na svaki mogući način, a ovo je jedan od njih, pokušavamo da ukažemo ljudima da smo u jako velikom problemu. Mnogo porodica ne može da kupi vodu. Zrenjanin je postao jedan jako tužan grad.”

Prošlog utorka iz ZRAK-a su na Andrićevom vencu poslali istu ovu poruku predsedniku Republike.

Oni traže i da se jasno kaže dokle se stiglo sa rešavanjem ovog egzistencijalnog problema, koliko je novca potrošeno do sada i ko je odgovoran zašto do sada nije rešen problem.

Zrenjanin je po poslednjim analizama drugi najskuplji grad u Srbiji. U potrošačkoj korpi je samo sedam litara kisele vode mesečno. Flaširana voda koju Zrenjanici svakodnevno kupuju u vrednosti od 20.000 evra nije uzeta u obzir. Grad je naveći potrošač plastike u jugoistočnoj Evropi.

Ivana Gordić Perc (Autonomija)