Skip to main content

Fon Kramon: Nadam se promeni stava prema Srbiji kad Zeleni u Berlinu preuzmu spoljne poslove

Aktuelno 29. nov 2021.
2 min čitanja

Poslanica nemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon – Taubadel izrazila je nadu da će doći do promene stava prema zveničnom Beogradu kada njena partija preuzme Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, kako je predviđeno koalicionim sporazumom.

Fon Kramon koja je i članica Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i delegacije EU u Parlamentarnom odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija rekla je za N1 da je šokirana reakcijom vlasti Srbije na ekološke proteste proteklih dana.

Fon Kramon je istakla da svako ima pravo da protestuje i da je to deo vladavine prava.

“Te grupe (demonstranti) se jasno zalažu za veću vladavinu prava, za transparentnost, ali i za primenu ekoloških standarda u Srbiji, tako da sam bila začuđena i šokirana reakcijom vlasti”, rekla je Fon Kramon.

Ona je izrazila nadu da će vlasti u Srbiji pronaći mirniji način komunikacije sa ljudima koji se ne slažu sa vladajućom strankom i vlastima.

“Nema potrebe za bilo kakvim nasiljem i brutalnošću kao što je bio slučaj juče, sa policijom ili huliganima koji su napadali ljude”, dodala je ona.

Na konstataciju da je odnos zapadnoevropskih lidera prema vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića tolerantan, i pitanje da li se to menja, Fon Kramon je izrazila nadu da će doći do razlike u pristupu srpskim vlastima kad Zeleni preuzmu ministarstvo spoljnih poslova u Nemačkoj.

“Nadam se da ćemo imati pristup koji će biti više zasnovan na vladavini prava, da ćemo biti kritičniji u pogledu toga šta se dešava na terenu i kakvi su rezultati sprovođenja reformi”, kazala je.

Fon Kramon je rekla da koalicioni sporazum kojim je formirana vladajuća većina u Nemačkoj u velikoj meri stavlja Zapadni Balkan u centar pažnje.

Na pitanje kako to može uticati na buduće odnose Nemačke i Srbije evroposlanica je rekla da bi moglo da dođe do razlike u tome da li će Nemačka biti za otvaranje klastera ili ne.

Nadam se da će biti povučena linija koja će reći da mi nećemo ugrožavati sopstvene, evropske vrednosti, dodala je.

Govoreći o Evropskoj uniji, Fon Kramon je rekla i da je poslednjim izveštajem o napretku Srbije komesar Oliver Varhelji “na neki način podrio sopstvene principe i principe Evropske komisije”.

Govoreći o otvaranju novih klastera u pregovorima o prostupanju Srbije EU, Fon Kramon je rekla da bi želela da vidi sprovođenje reformi na koje se Vlada Srbije obavezala.

Fon Kramon smatra da ne treba žuriti, jer će sledeće godine biti izbori u Srbiji, pa će biti formirana nova vlada, a posle toga Srbija može da uradi ono što je potrebno da se sprovedu ustavne i druge reforme potrebne za otvaranje klastera.

U ovom trenutku je prerano, jer ne znamo da li će vlada Srbije primeniti sve što je najavila… Ako nekoga nagradite jer nije uradio domaći zadatak, onda ćete poslati pogrešnu poruku. Ako se stvari odvijaju dobro i postoji napredak, onda možemo da damo tu nagradu, rekla je ona.

Nemačka evroposlanica, koju često kritikuju predstavnici vlasti u Srbiji, rekla je da teške reči ne shvata lično.

“Radi se o očajničkom ponašanju nekoga ko se oseća ugroženim sa moje strane – ne znam zašto”, kazala je ona.

Na pitanje o zamerkama zbog toga što nije reagovala na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije, kazala je da je protiv spajanja država.

Uvek sam i uvek ću biti protiv prekrajanja granica, u tom smislu ja sam bila jedina koja je kritikovala Kurtija što je glasao u Albaniji”, rekla je Viola fon Kramon.

(Beta, foto: N1)