Skip to main content

Firma osnovana pre nedelju dana dala milione evra za parcelu na Telepu – građani zvali policiju

Vojvodina 04. апр 2024.
2 min čitanja

"Građani su obavešteni da će predmet biti prosleđen posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva zaduženom za borbu protiv korupcije"

Zemljište na Telepu prodato je firmi „Dama gradnja“ po ceni od oko 6,3 miliona evra. U pitanju je lokacija za koju su građani tražili da bude deo parka.

Zemljište od 6.477 kvadratnih metara prodato je po ceni od 743,8 miliona dinara. Kupila ju je firma „Dama gradnja“, koja je bila jedini ponuđač.

Ova firma je osnovana 26. marta ove godine, a pred komisijom ju je predstavljao vlasnik Dalibor Kovač. Ova kompanija nalazi se na istoj adresi kao kompanija „Tron Tex“, adresa elektronske pošte u Agenciji za privredne registre je ista kao i kod „Tron Tex“-a. Osim toga, Dalibor Kovač ranije je bio zastupnik kompanije „Tron Tex“.

Građani s Telepa, kao i predstavnici više organizacija i političkih pokreta, koji su bili prisutni na licitaciji, pokušali su da spreče ovu prodaju, ali Komisija im je navela da za tako nešto nema osnova i samo su u zapisnik uneli podatak da su predstavnici javnosti na licitaciji izrazili svoj protest jer smatraju da je ovo nezakonit posao.

Građani su više puta ponovili da je hiljade Telepčana potpisalo peticiju u kojoj traže da se na uglu Bulevara patrijarha Pavla, Somborske ulice i Futoškog parka izgradi park od tri hektara, a ne da se zidaju stambene zgrade na oko dva hektara, dok manji deo ostaje zelena površina.

Oni su citirali pojedine odredbe zakona, smatraju da Novi Sad mora da obustavi prodaju. Građani su proverili ko je zainteresovan za kupovinu ove parcele, te su bili iznenađeni kada su videli da kompanija koja je nedavno osnovana kupuje skupu parcelu.

Iz tog razloga je i pozvana policija i nekoliko njih je dalo izjave da u ovom slučaju sumnjaju na više krivičnih dela, zbog čega su tražili da se o svemu obavesti tužilaštvo. Građani su obavešteni da će predmet biti prosleđen posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva zaduženom za borbu protiv korupcije.

Predstavnici Telepske inicijative, kao i nekoliko opozicionih političkih stranaka i pokreta, rekli su da sa ovim nije završena odbrana parka i da će već sutra nastaviti da sade drveće, postavljaju klupe i uređuju prostor, najavljujući da neće predati prostor građevinskim mašinama.
1 / 11

Podsetimo da je ranije prodan jedan deo prostora za koji su Telepčani tražili da bude park. Deo parcele od 7.664 kvadratnih metara prodat je decembra 2022. godine firmi „Karin invest“.

Na toj prodatoj parceli, umesto parka, biće izgrađen stambeni kompleks sa lamelama do 12 spratova, visine 13 etaža od 44,6 metara, u kojima će biti 364 stana i pet poslovnih prostora, kao i garaža od dva podzemna nivoa sa 405 parking mesta.

Prema planovima koje je aktuelna vlast donela, sličan kompleks će moći da se gradi i na upravo prodatoj parceli.

(Radio 021, foto: Autonomija)