Skip to main content

Štrajk upozorenja u RTV-u: Zaposlenima obezbediti dostojanstven rad i plate

Vojvodina 04. апр 2024.
2 min čitanja

"Prvi put da su sva tri sindikata zajednički organizovala štrajk upozorenja, a zajednički štrajkački odbor biće reper za sve dalje pregovore unutar Javnog medijskog servisa Vojvodine"

Jednosatni štajk upozorenja, u organizaciji Samostalnog sindikata Radio-televizije Vojvodine, Strukovnog sindikata RTV i sindikat Nezavisnost Javne medijske ustanove RTV, organizovan je danas pred zgradom Radio-televizije Vojvodine na Mišeluku.

Tom prilikom zatraženo je potpisivanje Aneksa Kolektivnog ugovora o povećanju cene rada jer je, kako je navedeno, Radio-televizija Vojvodine jedino preduzeće u javnom sektoru u kome osnovica za plate nije povećana u poslednje tri godine.

Drugi štrajkački zahtev, usvojen na nedavnom Zboru zaposlenih jeste donošenje novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova u RTV-u.

Prvi put sindikati jedinstveni, foto: Autonomija

Milena Jovanić, predsednica Samostalnog sindikata Radio televizije Vojvodine, istakla je da je neposredno pred današnji štrajk sindikatima stigao predlog sistematizacije, o kojem će se izjasniti naknadno.

„U razgovorima sa generalnim direktorom, gospodinom Karadžićem, čuli smo da je posetio ministra finansija i da je imao tri zahteva. Sva tri zahteva se ne tiču radnika Radio-televizije Vojvodine“, istakla je ona.

Upozorila je da „tehnika ne čini proizvodnju RTV-a“ i da je, pored novih reportažnih kola i tehničkog opremanja zgrade, zaposlenima pre svega potrebno „pravo na dostojanstven rad i plate“.

„Duboko verujemo da ćemo sledeće nedelje sesti za pregovarački sto, uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova i u vrlo brozom roku dobiti novu, pravednu sistematizaciju sa koeficijentima zanimanja koji dolikuju jednoj medijskoj kući i da će napokon neko u ovoj zemlji da se seti da pomogne zaposlenima u RTV-u da imaju dostojanstvene plate“, rekao je Darko Šper, predsednik sindikata Nezavisnost u JMU RTV.

Dodao je i da je današnji skup prvi put da su sva tri sindikata zajednički organizovala štrajk upozorenja, te da će zajednički štrajkački odbor biti reper za sve dalje pregovore unutar Javnog medijskog servisa Vojvodine.

Podsetio je ida je novi direktor RTV-a u septembru rekao da je svestan da osadeset odsto zaposlenih radi za platu koja je ispod republičkog proseka, te da će se potruditi da to poboljša.

Ako bude potrebno, na istom mestu ponovo za par nedelja, foto: Autonomija

„On je šest meseci na funkciji generalnog direktora, vi ste pre dve nedelje imali priliku da se s njim suočite, da porazgovaramo i odluka je bila ovo. Pozdravljam još jednom što ste se opredelili za ovaj vid „pregovora“ sa poslodavcem jer nekada jedino ovo može da da rezultata“, istakao je Šper.

Na današnjem okupljanju najavljeno je i da će se, ukliko bude potrebno, zaposleni u RTV-u ponovo okupiti na istom mestu za dve do tri nedelje.

Evropska federacija novinara izrazila je, povodom današnjeg štrajka, „punu solidarnost“ sa svim zaposlenima u RTV-u.

(Autonomija)