Skip to main content

FHP: Presudom Stanišiću i Simatoviću konačno i nedvosmisleno utvrđeno učešće Srbije u ratovima u BiH i Hrvatskoj

Info 01. јун 2023.
2 min čitanja

"Pred pravosudnim organima Srbije nije procesuiran nijedan pripadnik  jedinica koje su bile pod kontrolom SDB"

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je presudama bivših čelnika Službe državne bezbednosti (SDB) MUP-a Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kojom je konačno i nedvosmisleno  utvrđeno učešće Srbije u oružanim sukobima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“Najviši predstavnci SDB osuđeni su da su kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata odgovorni za zločine koje su počinili pripadnici Srpske dobrovoljačke garde (SDG), Jedinice za specijalne namene, Jedinice za specijalne operacije (JSO) – Crvenih beretki, Martićeve milicije i Škorpiona 1992. godine u Bosni i Hercegovini, u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, i za zločine počinjene 1995. godine u Trnovu i Sanskom Mostu, kao i za ubistvo Marije Senaši, počinjeno u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u junu 1992. godine”, naveo je FHP u saopštenju za javnost.  

Dodali su da je Žalbeno veće u Hagu utvrdilo da su Stanišić i Simatović, zajedno sa drugim vojnim, političkim i policijskim rukovodiocima iz Srbije, tzv. SAO Krajine, SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, kao i Republike Srpske činili deo udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa teritorija pod kontrolom srpskih snaga u BiH i Hrvatskoj, odnosno – etničko čišćenje.

Navodi se da je presudama u ovom predmetu utvrđena i odgovornost pripadnika JNA, specijalnih policijskih jedinica za te zločine, među kojima i SDG pod komandom Željka Ražnatovića Arkana.

“Tužilaštvo za ratne zločine Srbije mora uzeti u obzir činjenice o ulozi ovih jedinica u ratnim zločinima i procesuirati odgovorne. Video snimak obeležavanja godišnjice JSO u Kuli 1997. godine je krucijalni dokaz o učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata pod komandom Stanišića i Simatovića. Napominjemo da, osim pripadnika Škorpiona koji su procesuirani za ubistva muškaraca i dečaka iz Srebrenice u mestu Trnovo u julu 1995. godine, pred pravosudnim organima Srbije nije procesuiran nijedan pripadnik  jedinica koje su bile pod kontrolom SDB, čiji su zločini detaljno opisani u presudama MKSJ i MRMKS u predmetu Jovica Stanišić i Franko Simatović”, piše u saopštenju.

FHP je ocenio da je kazna zatvora od 15 godina na koju ih je Žalbeno veće MKRKS osudilo nesrazmerno mala.

(Autonomija, foto: ICTY)