Skip to main content

Dokumentarni film Pakao na zemlji banatskoj u Oktobrovom bioskopu

Vojvodina 01. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Svi vijetnamski radnici vratili su se u zemlju porekla. Država Srbija ni na koji način nije ih zaštitila. Postavlja se pitanje ko je sledeći"

Dokumentarni film „Pakao na zemlji banatskoj“, autora Darka Špera, biće prikazan 3. juna u Društvenom centru Oktobar u Beogradu.

Film je nastao u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), a projekcija je zakazana za 21 čas.

Više od godinu dana nakon medijskih objava o nehumanim uslovima života i rada vijetnamskih radnika na gradilištu kineske fabrike guma Linglong nema dovoljno zvaničnih podataka o tome šta se zapravo događalo mesecima u industrijskoj zoni na obodu Zrenjanina, navodi se u najavi NDNV-a.

„O događajima koji su obeležili 2021. godinu u krugu fabrike Linglong u filmu „Pakao na zemlji banatskoj“ govore oni koji su u njemu direktno učestvovali. Njihova ocena je jedinstvena, kineski investitor prekršio je osnovna ljudska prava i prava zaposlenih u Srbiji, a vijetnamske radnike učinio žrtvama trgovine ljudima“, dodaje se.

Svi vijetnamski radnici vratili su se u zemlju porekla. Država Srbija ni na koji način nije ih zaštitila. Postavlja se pitanje ko je sledeći?

Ovaj film nastao je u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine u okviru projekta „Next Stop, Zrenjanin: Linglong and the Roads of Modern Slavery“.

Projekat je deo Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

(Autonomija)