Skip to main content

Milić (NDNV): I pretnje novinarima preko društvenih mreža su krivično delo

Vojvodina 01. јун 2023.
< 1 min čitanja

“I jedno i drugo je pretnja u stvarnom svetu"

Direktor za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić izjavio je danas u Kragujevcu da nema razlike između pretnji novinarima direktno, fizički ili preko društvenih mreža, jer je i jedno i drugo krivično delo.

“To što je nešto na internetu, ne znači da nekoga ne ugrožava. Onima kojima se preti je svejedno i jednako neprijatno, bez obzira da li su pretnje dobili preko društvenih mreža ili na ulici”, rekao je Milić na radionici NDNV-a.

Dodao je da policija često zna da postavi pitanje, kada su u pitanju pretnje novinarima, da li je u pitanju pretnja “u stvarnom svetu” ili preko interneta.

“I jedno i drugo je pretnja u stvarnom svetu, i jedno i drugo je krivično delo”, kazao je Milić.

NDNV u koordinaciji sa svojim lokalnim poverenicima organizuje u 10 gradova i opština u Srbiji radionice „Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu”.

Pored novinara, na radionici su učestvovali predstavniici pravosuđa.

Kako su objasnili predstavnici NDNV-a, cilj radionica jeste da se na njima okupe lokalni novinari i predstavnici lokalne samouprave, pravosuđa i policije, kako bi bolje međusobno razumeli ulogu, rad, ali i zamke i pritiske kojima su izloženi.

“Želimo da humanizujemo međusobne odnose između aktera i omogućimo bolju međusektorsku saradnju na lokalnom nivou”, objasnio je Veljko Milić.

Radionice su deo projekta “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”, koji realizuje NDNV uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, kroz program Matra.

(NDNV)