Skip to main content

FHP: Država da napusti politiku ćutanja o ratnim zločinima i ‘Ovčari’

Aktuelno 19. nov 2021.
2 min čitanja

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je danas, uoči godišnjice zločina na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ kod Vukovara, državne institucije da odaju počast žrtvama i apelovao da napuste politiku ćutanja o ratnim zločinima koje su počinile srpske snage.

U subotu 20. novembra 2021. godine navršava se 30 godina od zločina na „Ovčari“, podseća FHP i ukazuje da su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (u Hagu) za ovaj zločin pravosnažno osuđeni pukovnik JNA Mile Mrkšić i major Veselin Šljivančanin, dok je u Srbiji na višegodišnje zatvorske kazne osuđeno 11 osoba.

„Neposredno po zauzimanju Vukovara, 20. novembra 1991. godine, pripadnici JNA izveli su ranjenike, bolesnike, civile i pripadnike hrvatskih oružanih snaga iz vukovarske bolnice i odveli ih u hangare na poljoprivrednom dobru ‘Ovčara“, podseća FHP u saopštenju navodeći da su ih u hangarima „premlaćivali, ponižavali i zlostavljali“.

Pred sudovima, je naglšava FHP, utvrđeno da su se u večernjim satima pripadnici JNA, po naređenju pukovnika Mileta Mrkšića, povukli sa Ovčare, a pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Vukovara i dobrovoljačke jedinice ‘Leva supoderica’ su tokom noći između 20. i 21. novembra 1991. godine izvodili zatočenike iz hangara i odvodili ih u grupama od 10 do 20 ljudi na lokaciju Grabovo i streljali ispred ranije pripremljene masovne grobnice.

„Na Ovčari su, uz ranjene pripadnike hrvatskih oružanih snaga, ubijeni i civili, žene i deca: Ružica Markobašić (32), koja je tada bila u poodmakloj trudnoći, Janja Podhorski (60), Dragutin Balog (17) i Igor Kačić (16)“, podseća FHP i ukazuje da je iz masovne grobnice na lokalitetu Grabovo ekshumirano 200 tela, a identifikovane su 193 žrtve, 17 tela žrtava pronađeno je u okolnim grobnicama, dok se za telima više desetina žrtava još traga.

„Sudovi u Srbiji su tokom 2021. godine doneli četiri pravosnažne presude kojima su članovima porodica žrtava sa Ovčare dosudili naknadu štete (reparacije). Na taj način Srbija je priznala odgovornost JNA za zločin počinjen na ‘Ovčari’“, ističe se u saopštenju FHP i ocenjuje da su te presude veoma važne jer se njima Srbija proglašava odgovornom i obavezuje se da isplati reparacije za štetu koju su njeni organi, u ovom slučaju JNA, pričinili tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

„Državni zvaničnici Srbije ne prisustvuju komemoracijama u Vukovaru, niti na druge načine odaju počast vukovarskim žrtvama. Veselin Šljivančanin, koji je osuđen za zločin na Ovčari, danas je član Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke“, podsećaju u FHP i poručuju da „rehabilitacijom osuđenih za ratne zločine, kao i ignorisanjem žrtava koje nisu srpske, državne institucije Srbije sprovode istorijsku reviziju ratova iz 1990-ih“.

(FoNet, foto: FHP)