Skip to main content

Fasade u Novom Sadu oblepljene nalepnicama „Liman – slobodna zona“

Aktuelno 09. okt 2021.
2 min čitanja

Naselje Liman u Novom Sadu u kojem nepoznate osobe učestalo crtaju zastave Srbije po fasadama zgrada osvanulo je jutros oblepljen nalepnicama na kojima piše „Strah nije opcija – slobodni Liman“ i „Liman – Free zone“.

Nalepnice čiji autori nisu poznati lepljene su po ulazima u zgrade, preko nacionalističkih grafita, na plavom polju na iscrtanim zastavama Srbije…

Član Saveta mesne zajednice Liman Vladimir Ilić kojem su nepoznate osobe nedavno isekle gume na automobilu kaže da nije upoznat sa akcijom lepnjenja nalepnica, ali da ne podržava takav način ispoljavanja stavova.

„Nisam upoznat sa tim. Kao neko ko je doživeo vandalizam ne mogu da podržavam vandalizam nad tuđom imovinom. To je slično kao icrtavanje grafita i zastava po fasadama. Poruke na nalepnicama su u redu, ali ne preko tuđe imovine“, rekao je Ilić za Autonomiju.

U nekoliko mesnih zajednica na Limanu predstavnici grupa građana pobedili su kandidate Srpske napredne stranke (SNS) na nedavnim izborima i preuzeli upravljanje savetima tih mesnih zajednica.

Osim crtanja zastava po fasadama, organizovan je i protestni skup mlađih osoba pod fantomkama koji su nosili i veliki transprent podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa porukom “Predaja nije opcija”.

Akciju crtanja zastava i pomenuti protest podržali su predstavnici vladajuće stranke i sam gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Nevladina organizacija Grupa za konceptualnu politiku pozvala je Novosadjane i javnost da zaštite novosadske mesne zajednice u kojima su nezavisni kandidati ušli u njihove savete.

Pozvali su nezavisne članove saveta mesnih zajednica na Limanu da sazovu zborove građana na kojima bi se stanovnici njihovih mesnih zajednica izjasnili povodom nasilja koje se sprovodi nad njihovim institucijama i zajedničkom imovinom.

„Za to je odgovorna novosadska vlast koju čine SNS i njeni komunalni koalicioni partneri i zato bi nezavisni kandidati morali da javno osude takve postupke gradske vlasti i pozovu građane na mir i solidarnost sa demokratski i neposredno izabranim članovima saveta“, piše u saopštenju.

(Autonomija)