Skip to main content

Ministar traži od Ustavnog suda da proglasi Dodika nesposobnim za funkciju

Jugoslavija 09. окт 2021.
< 1 min čitanja

Federalni ministar unutrašnjih poslova i dopredsedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara zatražio je od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, prenosi N1 Sarajevo.

„Vodeći se činjenicom da je članom 8.8. Izbornog zakona BiH određeno da Ustavni sud BiH može odlučiti da je član Predsedništva BiH privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije, pozivam Ustavni sud BiH da u najkraćem roku pokrene proceduru utvrđivanja sposobnosti Milorada Dodika za vršenje dužnosti člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda”, naveo je Čampara.

On je dodao da su poslednje Dodikove najave, „koje imaju sve elemente planiranog i ciljanog udara na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, jasan su pokazatelj da član Predsedništva BiH deluje neustavno“, iako se prilikom preuzimanja funkcije obavezao, između ostalog, da će savesno obavljati datu dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine i provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti.

„S obzirom na to da Milorad Dodik blokira funkcionisanje institucija sistema, uvodi zemlju u konflikte i podele, te da je postao otvorena pretnja miru i bezbednosti, ali i međunarodnim odnosima Bosne i Hercegovine, tražim od Ustavnog suda BiH da utvrdi da li je aktuelni član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda privremeno nesposoban za vršenje funkcije koju obavlja”, dodao je u dopisu.

Čampara je rekao da Dodikove „neustavne najave ugrožavaju mir, suživot, političku i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine te Opšti okvirni sporazum za mir“, a što, kako konstatuje on, Ustavni sud BiH, prema njegovoj proceni, ne bi smeo da toleriše.

(N1 Sarajevo, Karikatura: STUPS)