Skip to main content

Fakultet dramskih umetnosti stao u odbranu reditelja Gorana Markovića

Aktuelno 20. dec 2021.
< 1 min čitanja

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) saopštio je danas da, svojom pozicijom akademske ustanove, staje u odbranu slobode mišljenja i govora svakog pojedinca, a naročito svojih kolega i članova akademske zajednice, povodom uvreda na račun reditelja Gorana Markovića.

“Ideološka i politička pozicija njihovih stavova je svakako podložna kritici, ali u skladu sa normama odgovornog dijaloga i argumentovanim jezikom. Svaki zlonameran i ostrašćen napad, a naročito na delo i rad nastavnika, zahteva reagovanje i zaštitu. U tom smislu, FDU staje u zaštitu umetničkog i pedagoškog rada svog profesora emeritusa, Gorana Markovića”, navodi se u saopštenju tog fakulteta.

Oni su istakli da svaka različitost u političkim stavovima Markovića u odnosu na vlast “ne može biti predmet agresivnog i nekorektnog tumačenja, jer tada postaje poziv na linč i ugrožava bezbednost pojedinca“.

“Ovakav način komunikacije, bez obzira na to da li dolazi sa zvaničnih kanala ili društvenih mreža, izuzetno je opasan kada iza njega stoje državni zvaničnici. Fakultet dramskih umetnosti iskazuje snažan protest zbog napada na profesionalni i umetnički rad Gorana Markovića, kao i uvreda na njegov račun”, piše u saopštenju.

(Beta, foto: N1)