Skip to main content

Fabrici: Reforme u oblasti vladavine prava su urgentne za napredak Srbije ka EU

Aktuelno 10. мај 2021.
< 1 min čitanja

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU.

On je, gostujući na RTS rekao da je rano govoriti da li će Srbija u junu na međuvladinoj konferenciji otvoriti nova poglavlja, ali da je sada neophodno da se vlast u Beogradu fukusira na reforme koje daju rezultate a ne samo na „apstraktni koncept reformi“.

„Zadatak za ovu godinu je da se Srbija fokusitra na reforme, posebno u oblasti vladavine prava“, rekao je Fabrici i istakao da treba ubediti svaku zemlju članicu EU da je Srbija napredovala.

Reformski proces u Srbiji je napredovao ali u nekim oblastima, kao što je vladavima prava taj napredak je jako mali, ocenio je Fabrici.

„Pandemija, u kojoj se Srbija dobro snašla, usporava, proces vakcinacije dobro napreduje, privreda je uspela da se oporavi i sada se treba fokusirati na reforme“, rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

On je rekao da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje drugih poglavlja.

„Pregovarački proces obuhvata razne oblasti, jedna od njih je normalizacija odnosa sa Prištinom, a druga vladavina prava. Normalizacija odnosa zahteva snažno partnerstvo i posvećenost dijalogu“, naveo je on.

Fabrici je istakao da sada i Priština, posle izbora koji su nedavno održani, mora snažnije da se posveti dijalogu.

Upitan da li će projekat o brzim prugama koji je dogovoren prošlog meseca i koji će finansirati EU unaprediti odnose EU i Srbije, Fabrici je rekao da je „brzi voz simbol dinamike da se ljudi brže kreću kroz Srbiju“.

On je naveo da Delegacija EU u Srbiji trenutno realizuje 300 projekata sa budžetom od milijardu evra.

„Radimo sve što možemo da imamo konkretne projekte čijom će realizacijom građani Srbije osetiti neposrednu dobrobit“, rekao je Fabrici.

(Beta, Foto: N1)