Skip to main content

Evropski sud pravde: Poljsko disciplinovanje sudija protivno pravu EU

(Pod) razno 15. jul 2021.
< 1 min čitanja
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sign_in_front_of_the_Court_of_Justice_of_the_European_Communities_(now_the_Court_of_Justice_of_the_European_Union),_November_2006.jpg

Evropski sud pravde presudio je danas da je način disciplinovanja sudija u Poljskoj u suprotnosti s pravom EU, prenela je agencija AP navodeći da to dodatno zaoštrava odnose evropskog bloka i sve neposlušnije države članice.

“Disciplinski režim za sudije u Poljskoj nije kompatibilan sa pravom EU”, saopštio je sud sa sedištem u Luksemburgu.

To je, navodi AP, najnoviji razvoj događaja u šestogodišnjem sporu i druga velika presuda za nedelju dana, koja je usledila posle jučerašnje odluke poljskog Ustavnog suda da privremene zabrane najvišeg suda EU u vezi sa nacionalnim pravosuđem i ustavom nisu obavezujuće.

Sud, u kojem većinu čine ljudi lojalni vladi, zauzeo je stav da su domaća pitanja koja se tiču pravosuđa u isključivoj nadležnosti poljskih vlasti i zakonodavstva, iako je Poljska članica EU.

Poslednjih godina, poljska vlada sve češće osuđuje poteze EU protiv njenih odluka o pravosuđu kao politički motivisane.

Jučerašnju odluku Ustavnog suda Poljske posmatrači tumače kao potez poljske desničarske vlade sa ciljem podrivanja snage zakona EU u toj državi i kao udaljavanje Varšave od Unije. Poljska je ušla u EU 2004. godine i pristala da poštuje njene zakone i propise.

Evropski sud pravde naredio je prošle godine privremenu suspenziju nove komore Vrhovnog suda Poljske, formirane sa ciljem disciplinovanja sudija i tužilaca.

Kritičari tu komoru vide kao sredstvo za kažnjavanje onih koji su kritični prema promenama u poljskom pravosudnom sistemu, iniciranim nakon što je desničarska stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog formirala vladu 2015. godine.

Te promene su Poljsku dovele na put sukoba sa EU.

Očekuje se da će Ustavni sud Poljske uskoro presuditi da li zakon EU ima prioritet u odnosu na Ustav Poljske i jučerašnja presuda se tumači kao nagoveštaj odluke suda po tom pitanju.

(Beta-AP, foto: Wikimedia)