Skip to main content

Evropski fond za Balkan: Regionalna akcija Drvo prijateljstva

(Pod) razno 18. нов 2021.
2 min čitanja

Regionalna akcija sadnje drveća „Drvo prijateljstva“ biće organizovana u petak i subotu, 19. i 20. novembra u više gradova regiona, među kojima je i Beograd, a u 11 sati istovremeno će biti posađeno ukupno 400 stabala, saopštio je Evropski fond za Balkan (EFB).

Cilj akcije je, kako je istaknuto, da ilustruje da je preuzimanjem pojedinačne odgovornosti i alarmiranjem javnosti o ozbiljnosti problema zagađenja moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

„Ovom akcijom prvenstveno želimo da podignemo svest među građanima država regiona o posledicama koje njihove individualne aktivnosti imaju po zagađenje prirode“, rekla je izvršna direktorka EFB Aleksandra Tomanić.

Podsetila je i da su gradovi regiona godinama na listi najzagađenijih u svetu, zbog čega je važno preduzeti udružene i konkretne korake da se taj trend zaustavi.

„Sađenje drveća je jedan od najjednostavnijih i najvažnijih među njima“, objasnila je Tomanić.

U saopštenju se navodi da zemlje Zapadnog Balkana imaju najgori kvalitet vazduha u Evropi, te da su građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Severne Makedonije pođednako izloženi zagađujućim materijama u vazduhu.

„U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u Smederevu važno je da sadimo drveće kontinuirano. 50 stabala bora u dvorištu srednje škole Despot Đurađ u Smederevu biće jedna nova mala pluća ovog dela grada, pa akcija ‘Drvo prijateljstva’ predstavlja još jedan korak ka potpuno čistom vazduhu u našem gradu“, poručila je predstavnica partnerske organizacije Pro.Tok21 iz Smedereva Nataša Rašković.

Predstavnik Eko Forum Zenica Samir Lemeš o je da Zenica već 13 godina čeka da industrija ugradi filtere na svoja postrojenja.

„Dok čekamo, odlučili smo da sami ugradimo prirodne filtere. Ovo drveće nije samo ukras, ono će biti prirodni filter za zagađeni vazduh, dom za ptice, najbolja zaštita od letnih vrućina i od poplava“, rekao je Lemeš.

Ukazano je da se ovom akcijom EFB, zajedno sa svojim partnerima, najavljuje i produžetak kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“, koja kreće početkom decembra.

Druge godine za redom biće realizovana ova informativna regionalna kampanja koja služi za podizanje svesti stanovnika regiona o uzrocima i posledicama zagađenja i mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i borbi za zdraviju životnu sredinu kroz regionalnu solidarnost.

EFB realizuje akciju „Drvo prijateljstva“, kao i širu kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“, uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda i Pro.Tok21 iz Smedereva.

(Autonomija, foto: Pixabay)