Skip to main content

Evropska prestonica kulture: Izložba na otvorenom o migracijama od nedelje u Novom Sadu

Kultura 17. mar 2022.
2 min čitanja

Izložba „MigrArt”, koja obuhvata radove umetnika iz pet Evropskih prestonica kulture na temu migracija, biće otvorena u nedelju, 20. marta, kao prva izložba na novoj i prvoj galeriji na otvorenom u Novom Sadu.

Prva galerija na otvorenom je novi umetnički prostor, koji podrazumeva 49 jarbola i 49 umetničkih zastava na ulasku u Limanski park, a koji se od 2012. godine zove “Subin plato”, posvećen pioniru elektronske muzike na ovim prostorima i u Latinskoj Americi – Mitru Subotiću Subi, saopštila je Fondacija Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture.

Dodaje se da je prva izložba koja će biti otvorena na novom galerijskom prostoru deo je aktulenog programskog luka „Seobe”, u okviru projekta Evropske prestonice kulture, koji se već oko dva meseca bavi temom migracija i seoba, kroz različite vrste umetnosti.

Predstaviće se umetnici iz pet budućih i sadašnjih Evropskih prestonica kulture: Bordoa, Rijeke, Eša, Vesprema i Novog Sada, koji kroz svoje radove preispituju istoriju migracija u svojim zemljama, izmenjene zvanične istorijske podatke, kao i hronologiju i svoja lična iskustva, piše u saopštenju.

“Prelazeći izvan zvanične istorijske pozadine, biće predstavljeni umetnički radovi koji se bave složenošću migracija izazvanih epohom na koju se seobe odnose. Tema migracija se razmatra u odnosu na drevne i savremene istorijske tokove, kako bi se dao odgovor na pitanje – Kako doživljavate migracije?”, objašnjava se u saopštenju.

Umetnici i umetnice koji će izlagati svoje radove u okviru izložbe „MigrArt” su: Réka Huszár (Mađarska), Alain Welter (Lukesemburg), Marina Milanović (Srbija), Alena Klaćikova (Srbija), Danijel Babić (Srbija), Are Andreassen (Norveška), Leo Kirinčić (Hrvatska), navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će nakon otvaranja izložbe u nedelju, u Kulturnoj stanici Liman, na prostoru Kreativnog distrikta, od 12 časova, biti organizovan javni razgovor sa umetnicima.

Izložba će biti otvorena do kraja aprila 2022. godine.

Programski luk “Seobe” jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine.

(Autonomija)