Skip to main content

Evroposlanik: Orban je najgora preporuka za Vučića

Aktuelno 27. avg 2021.
2 min čitanja

Pod normalnim okolnostima takav dogovor bi pozdravile sve demokrate. Ali današnja situacija je daleko od onoga što se naziva normalnim, kaže za Danas Atila Ara-Kovač, mađarski poslanik grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, komentarišući najavljeno potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske.

Naš sagovornik je, podsetimo, aprila prošle godine poslao pismo komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju, „zbog ekstremno zabrinjavajuće situacije u vezi sa ustavnim i ljudskim pravima u Srbiji“, koja se odnosila na uvođenje neograničenog vanrednog stanja. Taj dokument potpisao je 21 evroparlamentarac.

Ara-Kovač konstatuje da mađarski premijer Viktor Orban već koristi „iniciranje“ sporazuma o strateškom partnerstvu sa Srbijom da „pokaže da je politika Vučićeve vlasti u skladu sa evropskim očekivanjima, ali da se u stvarnosti potezi srpskog režima suštinski kose“ sa očekivanjima Evropske unije.

– S druge strane, aktuelni srpski režim, ukoliko bi zaista ozbiljno mislio da se pridruži Uniji, ne samo da bi morao da promeni svoju aktuelnu politiku, već bi, takođe, bio obazriv prema ulaženju u strateški sporazum sa Viktorom Orbanom. Sa evropske tačke gledišta, Orbanovo ime je najgora moguća preporuka, ističe on.

Upitan kako gleda na trenutnu političku i medijsku situaciju u našoj državi, Ara-Kovač ocenjuje da su „ako se uzmu u obzir očekivanja Evrope, današnje težnje Srbije su razoračaravajuće, a obećanja neubedljiva“.

– Ovu situaciju ne čini ništa boljom podatak da su uslovi za slobodu štampe u Mađarskoj trenutno još gori nego u Srbiji. Orban je redom „zavrtao šiju“ slobodnim medijima u proteklih nekoliko godina, tvrdi ovaj evroposlanik.

Ara-Kovač potvrdno odgovara na naše pitanje da li očekuje da će uspešno biti okončan aktuelni međustranački dijalog o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Kako objašnjava:“Polažem velike nade u međustranački dijalog jer vidim odlučnost među strankama koje su istinski opozicione, a dobro znam i gledište Evropskog parlamenta i podržavam ga“.

– Vučić ne može da ignoriše ova dva faktora, ali spremnost da uđe u strateško partnerstvo sa jednom vladom, poput mađarske, čiji je osnovni cilj uništenje Unije, i koju na međunarodnom nivou preziru, i izolovana je, predstavlja znak protivrečnosti, zaključuje Atila Ara-Kovač.

Kako u prenele agencije, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, izjavio je prošle sedmice u Budimpešti da će u septembru Srbija i Mađarska potpisati sporazum o strateškom partnerstvu. Pastor je, govoreći o budućnosti mađarsko srpskih odnosa, rekao za RTS da je očuvanje i dalje jačanje međusobnog poverenja i traženje zajedničkih elemenata za jačanje saradnje. „Mislim da će ta saradnja i u institucionalnom smislu jačati, jer će se između dve države, koliko je meni poznato, u septembru potpisati sporazum o strateškom partnerstvu“, rekao je on.

U sličnom tonu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef mađarskog parlamenta Laslo Kever konstatovali su u julu da su odnosi dveju država „na najvišem nivou u istoriji, zasnovani na međusobnom razumevanju i poverenju. U razgovoru sa Keverom Vučić je izrazio očekivanje da će taj visok nivo odnosa biti potvrđen uspostavljanjem strateškog partnerstva, a Mađarskoj je zahvalio na snažnoj podršci evrointegracijama Srbije, saopšteno je iz Vučićevog kabineta. Vučić je podržao parlamentarnu saradnju dveju zemalja i izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Okvirnog sporazuma o partnerstvu mađarskog parlamenta i Narodne skupštine Srbije.

(Danas, foto: Natalija Jakovljević)