Skip to main content

EUobzerver: Konzervativni lideri Centralne Evrope protiv ’novog liberalnog političkog marksizma’

Aktuelno 24. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Konzervativni lideri iz centralne Evrope ponovo su iskoristili samit o demografiji koji se održava svake druge godine u Budimpešti da se izjasne protiv migracija, da pozovu žene da rađaju više dece i za napad na političke protivnike, piše danas EUobzerver (EUobserver).

„Sve-muški“ forum na kojem su juče govorili premijeri Mađarske Viktor Orban, Češke Andrej Babiš i Slovenije Janez Janša i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako je bio posvećen „porodičnim vrednostima“, bio je prilika za napad na „novi liberalni politički marksizam“, migracije, zeleni dogovor EU i prava žena, dodaje briselski portal.

Vučić je, kako se navodi, ukazao na „novi liberalni politički marksizam“ i rekao da se vodi „džihad vladavine zakona protiv onih koji su neposlušni“ a da se „novi džihad“  klimatskih promena koristi za disciplinovanje zemalja.

Češki premijer Babiš usprotivio se migracijama kao rešenju za demografska pitanja, dok je Orban rekao da je „zabrinut zbog dolaska novog marksizma, nove levice… pokreta buđenja“, tvrdeći da je obrazovanje dece o seksualnoj različitosti – „novi marksistički program buđenja“.

Vakcinisani smo protiv virusa buđenja u centralnoj Evropi“, rekao je Orban koji, kako navodi EUobzerver, nakon sukoba sa evropskim desnim centrom postaje ikona krajnje desnice.

Kako navodi briselski portal, lideri su u Budimpešti potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj se kaže da porodična politika treba da ostane pod nacionalnom jurisdikcijom.

„Povećanje broja evropske dece od suštinskog je značaja za očuvanje evropske hrišćanske kulture i drugih verskih tradicija za buduće generacije“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

(Beta)