Skip to main content

EU konačno pokreće postupak protiv Mađarske zbog vladavine prava

Planeta 06. apr 2022.
2 min čitanja

Samo par dana nakon što je mađarski premijer Vitkor Orban dobio četvrti uzastopni mandat, Evropska komisija je saopštila da će pokrenuti postupak za obustavljanje isplata podrške Mađarskoj zbog kršenja standarda EU u oblasti vladavine prava. Očekuje se da taj postupak, kojim se Mađarskoj već duže preti, traje mesecima.

Obustava isplata Mađarskoj predstavljala bi prvo korišćenje novog mehanizma uslovljavanja koji omogućava EU da preduzme mere za zaštitu njenog budžeta, nakon što je Evropski sud pravde u februaru presudio da je on legalno usvojen.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da njen tim nije zadovoljan odgovorima Mađarske na pitanja u vezi sa vladavinom prava.

“Naš zaključak je da moramo da pređemo na sledeći korak”, kazala je Fon der Lajen i dodala da će mađarskim vlastima uskoro biti poslato zvanično obaveštenje o obustavi isplata, preneo je AP.

Mađarska, koja prima veliku sumu novca iz fondova EU, poslednjih nekoliko godina je sve više na udaru kritika zbog odstupanja od demokratskih normi, odnosno prekomerne kontrole nad pravosuđem, gušenja slobode medija i uskraćivanje prava pripadnicima LGBT populacije.

Mehanizam uslovljavanja, koji se smatra najmoćnijim oružjem EU za sprečavanje produbljivanja jaza između članica EU po pitanju stanja demokratije, usvojen je pre više od godinu dana, ali Evropska komisija nije želela da ga primenjuje dok Evropski sud pravde ne potvrdi legalnost te mere.

Dugotrajan proces

Proces koji bi za posledicu mogao da ima da Mađarska izgubi milijarde evra finansijske podrške EU verovatno će trajati mesecima, možda i više od pola godine.

Nakon što pismom bude zvanično obaveštena o pokretanju mehanizma uslovljavanja novca EU poštovanjem vladavine prava, Budimpešta će imati između mesec i tri meseca da razmotri stvari i da svoja zapažanja.

Kada dobije komenatre Budimpešte, Komisija će u “indikativnom roku od meses dana” odlučiti da li će od članica EU tražiti “blagoslov” za akciju.

Ako tako bude, Komisija će ponovo dati Mađarskoj rok od mesec dana da “podnese svoja zapažanja, posebno o proporcionalnosti predviđenih mera”.

Pošto Evropska komisija dobije drugu turu komenatara o merama, ponovo će imati mesec dana da dostavi svoj predlog drugim članicama EU.

Članice će imati do tri meseca da usvoje ili izmene Komisijin predlog kvalifikovanom većinom u Savetu.

Budimpešta Briselu: Ovo je greška

Šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš odfovarajući na saopštenje Fon der Lajen rekao je za agenciju MTI da Brisel pravi grešku “što peva istu pesmu” kao mađarska levica koju su Mađari upravo odbacili velikom većinom.

On je takođe pozvao Brisel da ne kažnjava mađarske birače za iskazane stavove koji nisu po njegovoj volji.

Inače, na referendumu o zakonu o “zaštiti dece” koji je održan zajedno sa parlamentarnim izborima vlada nije uspela da dobije potreban broj glasova. Taj zakon oštro je kiritkovan kao loše prikriveni napad na mađarsku LGBTQI zajednicu.

Ministarka pravde Judit Varga napisala je na Fejsbuku da se mađarska vlada ne bavi političkim izjavama i da čeka zvanično saopštenje sa konkretnim detaljima.

(Beta/EURACTIV.com, foto: Beta-AP)