Skip to main content

Čuvari Perleza upozorili na zagađenje Begeja i nedostatak kanalizacije

Građani 06. apr 2022.
2 min čitanja

Aktivisti udruženja “Čuvari Perleza” upozorili su danas na zagađenje reke Begej i potrebu da se u tom mestu izgradi kanalizacija, te naveli da je to “domaći zadatak” za zrenjaninsku vlast.

U saopštenju su ocenili da je to neophodno, jer u tom mestu posluje kineska firma za reciklažu plastike.
Naveli su da su im se prethodnih dana javljali meštani koji su uočili čudne mrlje na površini Begeja.

Mrlje su uočene bliže levoj obali na koju se naslanja Perlez, a koja je ujedno i zaštićeno područje Carske bare.

“Obišli smo sporno mesto i zaista uočili mrlje, a verujemo da je neko crpio septičke jame i ispuštao sadržaj direkno iz cisterne u Begej”, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je i da “taj očigledno sistemski čini ekocid i prolazi nekažnjeno jer se ne zna ko je”.

Aktivisti veruju da je u pitanju meštanin tog sela koji ispušta sadržaj septičke jame uzvodno od sela, tako da ugrožava rekreativne ribolovce na levoj obali Begeja duž Perleza.

Ukazali su da Perlez, kao i većina sela u Zrenjaninu, nema kanalizaciju i da nema naznaka da će je dobiti u ovoj deceniji.

Ocenili su da to nije razlog za bahato ponašanje prema životnoj sredini već “domaći zadatak za gradsku vlast da razmisli kako će što pre Perlezu obezbediti kanalizaciju”.

“Pored 1.500 kuća koje imaju septičke jame, u Perlezu posluje i fabrika za reciklažu plastike ‘Feitiansuye’ koja ima septičku jamu”, naveli su u saopštenju.

Istakli su da su tražili informaciju od javnog značaja o isporučenoj količini vode tom preduzeću iz gradskog vodovoda, ali da je nisu dobili.

Smatraju da bi bilo zanimljivo videti koliko vode “Feitiansuye” preuzme iz vodovoda, a koliko ispumpa iz sopstvenog bunara kao i koliko je kubika odneto iz njihove septičke jame.

“Ako su prve dve stavke veće od treće, onda Feitiansuye ispušta otpadnu vodu u kanal iza fabrike, ili u Begej, kao što rade neki nesavesni meštani”, naveli su Čuvari Perleza.

(Beta, arhivska fotografija: Autonomija)