Skip to main content

EU donirala više od 17 miliona evra Srbiji za borbu protiv korone

Aktuelno 01. мар 2021.
2 min čitanja

Evropska unija donirala je više od 17 miliona evra Srbiji za kupovinu lične zaštitne opreme, kontejnera, respiratora i raznog drugog medicinskog materijala, uključujući kampanju vakcinacije protiv koronavirusa, saopštio je danas EU info.

Kako se navodi, od septembra 2020. godine EU je angažovala 200 srpskih zdravstvenih radnika koji su do danas zbrinuli više od milion građana Srbije i učestvuju u testiranju, vakcinaciji, lečenju, prevozu, hospitalizaciji.

Osoblje koje finansira EU uključeno je u više od 280.000 vakcinacija, navodi se u saopštenju i dodaje da se uspostavljaju posebna sredstva EU za besplatnu kupovinu vakcina.

U saopštenju se podseća da je šef Delegacije EU Sem Fabrici u petak primio prvu dozu vakcine u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“, zajedno sa ostalim članovima Delegacije EU, u okviru akcije Ministarstva spoljnih poslova koja predviđa imunizaciju svih stranih diplomata akreditovanih u Srbiji.

„Vakcinacija je siguran i jedini način na koji se možemo istinski boriti protiv ovog virusa. To je trijumf nauke i medicine. Naše verovanje u nauku i odgovarajuće akcije koje preduzimamo su način na koji se borimo protiv kovida 19“, rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, nauka je u vrlo kratkom periodu načinila veliki skok, kao i industrija koja je pod pritiskom da proizvode dovoljno vakcina za sve.

„Na nama je da učinimo svoj deo posla kao pojedinci i društvo. Niko neće biti u potpunosti bezbedan dok svi ne budemo vakcinisani“, naveo je Fabrici.

On je istakao da EU stoji uz Srbiju od izbijanja pandemije i to će činiti i tokom faze vakcinacije, navodeći da svi moraju imati pristup vakcini, a EU će i dalje igrati svoju ulogu u postizanju tog cilja.

Fabrici je istakao da je kampanja vakcinacije u Srbiji zaista izvanredna i izrazio poštovanje svim zdravstvenim radnicima u Srbiji, koji su svakodnevno na frontu.

“Drago mi je što je EU takođe mogla da pomogne u zapošljavanju dodatnih 200 srpskih zdravstvenih radnika – od kojih su mnogi deo kampanje vakcinacije – tokom poslednjih šest meseci“, rekao je Fabrici.

(Beta)