Skip to main content

Escobar: Kriza u Ukrajini obnavlja interes Europe za Zapadni Balkan

Jugoslavija 05. apr 2022.
< 1 min čitanja

Posebni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ocijenio je da će kriza u Ukrajini obnoviti europski interes za reformski put zemalja regije prema Europskoj uniji.

“Stvorena je određena razina vizije i jedinstva, posebno među članicama NATO-a, koja je pomogla da shvatimo o čemu se, u stvari, radi. Radi se o europskoj obrani, o obrani demokracije i vrijednosti. Pa tako ja, među svojim europskim partnerima, vidim obnovljeni osjećaj svrhe kada se govori o odnosima sa državama aspiranticama za članstvo. I zato mislim da će se obnoviti napori da se pogura te zemlje da naprave reforme potrebe za punopravno članstvo”, procjenjuje Escobar.

Escobar je gostovao na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu 4. – 5. travnja koji se održava na spomen 30 godina otkako su 7. travnja 1992. godine Sjedinjene Države priznale Hrvatsku.

Osim toga, kriza uzrokovana agresijom na Ukrajinu, dodao je Escobar, obnovila je fokusiranost Europe na to da zemlje kandidati za članstvo u Europskoj uniji proaktivno izraze svoju solidarnost sa europskim vrijednostima.

“To ste vrlo jasno mogli vidjeti kada je Europska unija bila vrlo ustrajna i vrlo uspješna u tome da Srbija glasa u UN-u za rezoluciju koja osuđuje rusku agresiju. To je bilo prvi puta, i to je bio značajan i važan pomak”, naglasio je posebni američki izaslanik.

Postoje ogromni izazovi u Bosni i Hercegovini, trebalo bi brže napredovati u dijalogu Srbije i Kosova, a Crna Gora, koja je dobar prijatelj Sjedinjenih Država, vrlo je ranjiva na zloćudne utjecaje, pobrojao je posebni izaslanik.

“Točno, postoje izazovi, ali – riječima Billa Clintona [nekadašnji američki predsjednik] – nema toga što je loše na Zapadnom Balkanu što se ne bi moglo popraviti onime što je dobro na Zapadnom Balkanu”, kazao je Escobar.

On vjeruje da će, usprkos svemu, izbori u Bosni i Hercegovini ove godine biti održani.

(RSE, foto: N1)