Skip to main content

Turković reagovala na izjavu Zaharove: Neprihvatljivo je negiranje genocida u Srebrenici

Jugoslavija 05. apr 2022.
< 1 min čitanja

Ministarka spolnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je danas da je neprihvatljivo da pojedini ruski zvaničnici negiraju genocid u Srebrenici.

„Apsolutno je neprihvatljiv i istorijski je falsifikat da pojedini zvaničnici Ruske Federacije već duže vreme u javnim istupima negiraju sudski dokazane i međunarodno priznate činjenice o genocidu u Srebrenici“, navela je Bisera Turković, reagujući na izjavu Marije Zaharove, portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova o Srebrenici.

Ona je ocenila da je „za svaku osudu takva zloupotreba najgoreg zločina na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata u propagandne svrhe“.

„Savet bezbednosti UN, čiji je Rusija stalni član, je 1993. godine osnovao Međunarodni krivičnu sud u Hagu, koji je u brojnim pravosnažnim presudama dokazao genocid u Srebrenici“, navela je Turković.

Zaharova je juče, reagujući na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da ruski predsednik Vladimir Putin mora odgovarati za zločine u Buči, rekla da umesto Putinu treba suditi „režiserima produkcije u Srebrenici“.

„Odlična ideja, neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Takođe mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici“, kazala je Zaharova.

(Beta, foto: N1)