Skip to main content

Mekarti: Vučićeva pobeda je i delimični trijumf Rusije

Info 05. apr 2022.
2 min čitanja

Direktor za Evropu u nevladinom američkom Međunarodnom republikanskom institutu (IRI), Pol Mekarti, ocenio je danas da je pobeda Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji i delimični trijumf Rusije.

„Srpska napredna stranka (SNS) na parlamentarnim izborima u Srbiji nije prošla tako dobro kao predsednik. Deluje da nisu ostvarili rezultat kojem su se nadali“, rekao je Mekarti u razgovoru za Glas Amerike (VOA).

„Jako je dobro što opozicija, koja je bojkotovala prethodne izbore, ovoga puta to nije učinila. Pluralizam se vratio u parlament Srbije i biće ga na znatnijem nivou i u skupštini prestonice“, primećuje Mekarti – dodajući da podaci sa birališta pokazuju da su građani podržali poruke o miru i stabilnosti koje im je Aleksandar Vučić slao u kampanji.

Povodom atmosfere u kojoj su održani izbori, Mekarti je rekao da ga je „zabrinula“ i da je „bilo dosta nasilja“.

„Mislim da sve što se dešavalo još nije objavljeno, ali sam veoma zabrinut zbog nasilja i napada na kandidate i članove političkih stranaka. Čitavu sliku o tome tek treba da vidimo, ali na barem deset odsto biračkih mesta dogodila se neka neka vrsta nepravilnosti. Naravno, to nisu bili isključivo slučajevi nasilja – već nepravilnosti koje treba pažljivo razmotriti“, rekao je.

On je dodao da ga je veoma zaintrigiralo to što je bilo potrebno toliko vremena da se objave zvanični rezultati. To odlaganje, kako je naveo, pobuđuje zabrinutost.

Na pitanje da li je trijumf Vučića, na neki način, i pobeda Rusije na Balkanu, Mekarti je rekao da „Vučić i drugi članovi vlade gaje snažne veze sa Moskvom – tako da se u tom slučaju ovo može smatrati delimičnom pobedom Rusije“.

Povodom rezultata tri desno orijentisane stranke koje bi trebalo da uđu u parlament, Mekarti je rekao da je jedan od razloga snažna podstruja desničarskog nacionalizma, uz bujanje proruskog sentimenta zbog sukoba u Ukrajini, koji se dogodio tokom kampanje i izbora.

„To je na površinu isteralo prorusko opredeljenje. Tako da je to, uz smanjenje cenzusa, tim partijama pomoglo da nađu svoje mesto u parlamentu“, naveo je Mekarti.

(tekst i foto: Beta)