Skip to main content

Epidemija fiktivno povećala broj stanovnika Kranjske Gore za 44 odsto

(Pod) razno 09. окт 2021.
< 1 min čitanja

Stanovništvo Kranjske Gore, popularnog slovenačkog zimovališta, povećalo se prošle godine za 44 odsto, ali reč je fiktivnom prirastu koji je izazvala jedna protivepidemijska mera.

Prema zvaničnim podacima, broj prijavljenih stanovnika u Kranjskoj Gori je prošle godine porastao za 2.300, odnosno 44 odsto, dok je na primer Ljubljana izgubila oko hiljadu stanovnika.

Reč je o fiktivnim prijavama privremenog boravka, nakon što je vlada krajem oktobra 2020. zbog ozbiljne epidemiološke situacije zabranila napuštanje matičnih opština.

Rigorozna mera „zatvaranja“ trajala je skoro tri i po meseca, uz kratki prekid za božićno-novogodišnje praznike. Kako bi „zaobišli“ tu meru, u Kranjskoj Gori su se privremeno prijavili vlasnici vikendica iz Ljubljane i drugih većih gradova, prenela je Hina.

Slične fiktivne „seobe“ iz grada u ruralna područja zabeležena su prošle godine i u drugim krajevima zemlje, a jedno od popularnih odredišta za prijavu privremene adrese bila je i Slovenačka obala, gde svoje vikendice imaju mnogi Slovenci.

Gradonačelnik Kranjske Gore Janez Hrovat rekao je da se broj stanovnika njihovog mesta blago smanjuje, pa ih je sada oko 5.200, stotinak manje nego pre četiri godine, a razlog je u skupim nekretninama.

Priznaje, međutim, da će im koristiti to što se privremeni stanovnici takođe računaju u kvotu za finansiranje opština iz državnog budžeta, pa će Kranjska Gora dobiti milion evra više nego ranije.

Ove godine ne očekuju novo zatvaranje zbog korone u Kranjskoj Gori, a računaju na obnovu zimskog turizma, nakon prošlogodišnje propale sezone.

(Beta, Foto: Flickr)