Skip to main content

Empire State Building slavi 90. rođendan

(Pod) razno 02. maj 2021.
< 1 min čitanja

Najpoznatija svetska poslovna zgrada, Empajer Stejt Bilding, slavi svoju 90. godišnjicu.

Ova prepoznatljiva ikona Njujorka s 102 sprata jedna je od najpopularnijih gradskih znamenitosti, a njene vidikovce s kojih se pruža predivan pogled svake godine u proseku poseti oko četiri miliona ljudi.

Empajer Stejt Bilding 1. maja 1931. godine simboličkim pritiskom dugmeta i paljenjem svetala otvorio je američki predsednik Herbert Huver.

Posebno osvetljenje ostalo je posebna privlačnost ove jedinstvene građevine sve do danas. Različite kombinacije boja, tačnije njih tri, menjaju se kako bi obeležile različite događaje.

Zanimljivo je da su svetla bila ugašena oko godinu dana u periodu između 1973. i 1974. godine, kao posledica energetske krize.

Gradnja je trajala tek nešto duže od godinu dana, što je fascinantan podatak, ako se ima u vidu da se radi o zgradi visokoj 381 metar, tada najvišoj na svetu. Tu titulu zadržala je sve do dovršetka Sears Towera u Čikagu 1974. godine, čija visina iznosi 443 metra.

Zgrada Empajer Stejt Bilding je 1950. godine postala još viša zbog postavljene antene. Krov zgrade se nalazi na visini od 380 metara, a ukupna visina sa antenom iznosi 443,2 metara.

(N1/Anadolija, foto: Flickr)