Skip to main content

Ekspert: Putin će biti u problemu ako ne pobedi u narednih 60 dana

Planeta 01. sep 2022.
< 1 min čitanja

Ratni ekspert Hari Kazijanis upozorio je da će ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije Ukrajine dramatično naškoditi Rusiji. On je rekao da će i ruski režim i ruski predsednik Vladimir Putin biti u nevolji ako ne dobiju rat u narednih 60 dana.

Kazijanis, ekspert za ratnu strategiju, objasnio je da će plan Evrope da promeni svoje oslanjanje na rusku naftu i gas imati ozbiljan uticaj na rusku ekonomiju, koja je „već u ekonomskoj depresiji“.

Zapadni saveznici uveli su sankcije ruskim kompanijama, oligarsima i političarima povezanim sa Putinovim režimom.

Uveden je niz sankcija, uključujući zabranu uvoza i zamrzavanje imovine.

Zapadne zemlje su takođe preduzele korake da pomognu u smanjenju zavisnosti od ruskih energenata – EU je rekla da će sledeće godine smanjiti uvoz gasa iz Rusije za dve trećine.

Kazijanis smatra da je Putin verovao sopstvenoj propagandnoj mašini, što se desilo mnogim diktatorima kroz istoriju.

„Mislio je da će pobediti u Ukrajini, zauzeti Kijev u roku od 48 sati, uspostaviti svoju vladu i da Zapad neće moći ništa da uradi po tom pitanju. Ali sada je propao, a u narednih nekoliko meseci ove ekonomske sankcije će se dramatično osetiti“, rekao je Kazianis, dodajući da Evropa zaista može prestati da se oslanja na ruski gas i naftu u narednim godinama, piše N1 Zagreb.

„Kada se to dogodi, Rusija može da pošalje samo određenu količinu nafte Kini i drugim kupcima. Posle toga će ruska ekonomija biti u zastoju“, dodao je on.

Ističe da je Rusija već u ekonomskoj depresiji. „Samo će biti gore u narednim mesecima i godinama, tako da je Putin zaista u egzistencijalnoj situaciji u kojoj mora da pokuša da dobije ovaj rat u narednih 60 dana.

„Ako ne uspe, mislim da će njegov režim biti u nevolji“, rekao je Kazianis za Ekpress.co.uk.

(N1 Zagreb, Foto: Danas)