Skip to main content

HRV: Hiljade ukrajinskih civila nasilno prebacivano u oblasti Ukrajine koje je okupirala Rusija ili u Rusiju

Građani 01. sep 2022.
2 min čitanja

Hiljade ukrajinskih civila nasilno su prebacivane u oblasti Ukrajine koje je okupirala Rusija ili u Rusiju, što kao teško kršenje zakona rata predstavlja ratni zločin i potencijalni zločin protiv čovečnosti, navedeno je u izveštaju Hjuman rajts voča (HRV) objavljenom danas.

Organizacija je utvrdila da je proces interniranja počeo 24. februara i pozvala Ukrajinu da ratifikuje Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda kako bi odgovorni za zločine mogli da budu procesuirani.

Izveštaj HRV, na 71 stranici, „Nismo imali izbora: ‘filtracija’ i zločin prisilnog premeštanja ukrajinskih civila u Rusiju“, dokumentuje transfere ukrajinskih civila.

Ruske vlasti i njima pridružene vlasti su od 24. februara podvrgle hiljade ukrajinskih državljana procesu koji Rusija naziva „filtracijom“, koja je oblik obavezne bezbednosne provere u kojoj su prikupljani biometrijski podaci civila, uključujući otiske prstiju i fotografisanje prednje i bočne strane lica, pretres tela, ličnih stvari, telefona, kao i ispitivanje o političkim stavovima.

Prisilna premeštanja i proces filtracije predstavljaju i uključuju odvojena i različita zlostavljanja civila, iako su mnogi ukrajinski civili iskusili i jedno i drugo, ocenjuje HRV.

Izveštaj dokumentuje prisilno premeštanje ukrajinskih civila iz Mariupolja i oblasti Harkov u Rusiju i područja Ukrajine koja je Rusija okupirala.

Za razliku od zarobljenih boraca koji mogu biti prebačeni na neprijateljsku teritoriju, prisilno premeštanje civila zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom ili zakonima rata i „može se goniti kao ratni zločin i zločin protiv čovečnosti“.

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je 20. juna da je 1,2 miliona Ukrajinaca nasilno odvedeno u Rusiju, uključujući 240.000 dece, navodi HRV, a TASS je izvestio da je više od 2,8 miliona Ukrajinaca ušlo u Rusiju iz Ukrajine, uključujući 448.000 dece, te da oko polovine tih ukrajinskih državljana ima pasoše DNR ili „Luganske Narodne Republike“ koju kontrolišu oružane grupe povezane sa Rusijom.

Nejasan je ukupan broj ukrajinskih civila prebačenih u Rusiju, „bilo dobrovoljno ili nevoljno“.

„Tokom boravka u Rusiji neki ispitanici su bili pod pritiskom da potpišu, a bili su svedoci kako drugi ljudi potpisuju dokumente u kojima se navodi da su bili svedoci ratnih zločina ukrajinskih snaga“, piše u izveštaju.

Većina slučajeva, koje je dokumentovao HRV, u kojima su Ukrajinci iz oblasti Mariupolja i Harkova prevezeni u Rusiju predstavljaju prisilna premeštanja, a prisilno premeštanje je ratni zločin i potencijalni zločin protiv čovečnosti.

Prebacivanje ili raseljavanje civila nije opravdano ili zakonito na humanitarnim osnovama ako je humanitarna kriza koja je izazvala raseljavanje sama po sebi rezultat nezakonite aktivnosti okupacione sile, ukazuje HRV.

Kako bi pomogla da se osigura istraga i izvođenje pred sud počinilaca teških kršenja zakona rata u Ukrajini, uključujući prisilno premeštanje i druge ozbiljne zloupotrebe civila, kao što je filtriranje, Ukrajina bi trebalo da ratifikuje Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, koji je potpisala 2000. godine, ukazano je u izveštaju HRV.

(FoNet, Foto: AP)