Skip to main content

Ekološki ustanak: U subotu blokade u Beogradu, Užicu, Preljini, kod graničnog prelaza Trbušnica

Vesti 13. јан 2022.
2 min čitanja

Ekološke organizacije pozvale su danas gradjane da se, zbog nerešavanja ekoloških problema, u subotu, 15. januara, pridruže blokadama sabraćajnica na više lokacija u Srbiji.

Blokirane će biti lokacije u Beogradu autoput kod Sava Centra, U Loznici granični prelaz Trbušnica, zatim Preljina, Užice – ložionički most, Pesak put Požega – Kosjerić, Nova Varoš…, saopštio je Ekološki ustanak.

Na blokade su pozvali i Savez ekoloških organizacija Srbije, Akcija, Ekološki front Novi Sad i mnoge druge ekološke organizacije, navodi se u saopštenju.

Podsetli su da su juče, na pisarnici zgrade Vlade Srbije ostavili zahteve i dodali da su „predstavnici vlasti juče od gradjana bežali, a danas se prave mrtvi“.

„Zato u subotu idemo svi na blokade!“, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da traže da sve potpisano sa Rio Tintom bude stavljeno na sto, odnosno objavljeno i da se ukine uredba Vlade o prostornom planu za projekat „Jadar“.

„Nakon ovoga ćemo da pričamo o moratorijumu i drugih 40 planiranih rudnika koje su planirali da legalizuju kroz Postorni plan Srbije“, navodi se u saopštenju.

Istakli su da se „najveći košmar (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića u njegovoj karijeri zove Rio Tinto“.

Naveli su i da su „gradjani rekli svoje“, te dodali da se „oni (vlast) snebivaju da to i poslušaju“.

„Zato pozivamo sve gradjane na veliku blokadu auto puta u Beogradu kod Sava centra u 13.00“, dodao je Ekološki ustanak.

Ne davimo Beograd se pridružuje blokadi saobraćaja u subotu

Pokret „Ne davimo Beograd“ saopštio je danas da se pridružuje pozivu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) da blokiraju auto-put na mostu Gazela u Beogradu i druge važne saobraćajnice širom Srbije.

Blokade su najavljene za subotu, 15. januar u 13 časova.

„Pozivamo sve gradjane da pokažu solidarnost sa ljudima iz zapadne Srbije koji će biti prvi na udaru kompanije Rio tinto. Posledice iskopavanja litijuma osetiće se i u drugim delovima Srbije, pa tako i u Beogradu“, navodi se u saopštenju Ne davimo Beograd.

Član pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović istakao je da je potrebno smeniti trenutnu vlast koja, kako je ocenio, zbog svoje koristi omogućava prljave tehnologije i uništavanje životne sredine.

„Naše društvo se suočava sa složenim problemima, kao što je zagadjenje vazduha, vode i zemlje, bahato devastiranje prirode, otimanje javnih dobara, ali i sve veće smanjenje kvaliteta života gradjana i urušavanje radnih prava“, dodao je on.

(Beta, Foto: Autonomija)