Skip to main content

“Akcija” traži povlačenje svih prijava MUP protiv građana zbog blokada

Vesti 13. jan 2022.
< 1 min čitanja

Otvorena građanska platforma “Akcija” zatražila je od MUP Srbije da povuče sve prijave koje su podnete protiv građana zbog blokada i mirnih građanskih protesta i poručila vlastima da “građani neće stati dok Rio Tintu i svim ostalim zagađivačima ne vide leđa”.

U saopštenju su naveli da predstavnici vlasti, zloupotrebljavajući policiju, i dalje pokušavaju da zastraše građane i aktiviste, koji su odlučni u tome da iz Srbije isteraju Rio Tinto, šaljući prekršajne prijave na adrese građana.

Navode primer da je predsednica udruženja „Mladi Milanovca“, Kristina Milošević, dobila prekršajnu prijavu u kojoj se navodi kako je organizator blokada zbog „poziva na svom fejsbuk profilu i na stranici ‘Mladi Milanovca’ na kojoj je administrator“, a da pritom nikad nije legitimisana na blokadi, niti je administrator pomenute stranice.

„Usled nemoći pred pritiskom ogromnog broja građana, vlast preko policije vrši represiju i zastrašivanje, kako bi sprečila najavljena dalja okupljanja“, saopštila je „Akcija“, tražeći od policije da prijave povuče.

(Beta/N1, Foto: N1)