Skip to main content

Baltičke zemlje pozvale na formiranje specijalnog suda za Ukrajinu

Planeta 21. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Rusiju pozvati na odgovornost za zločine koje trenutno čini u Ukrajini"

Baltičke zemlje zatražile su danas, drugog dana samita Evropske unije u Briselu, osnivanje specijalnog tribunala koji bi sudio o zločinima koje je počinila Rusija u Ukrajini.

“Treba apsolutno da razgovaramo o pravnom odgovoru na zločine koji su počinjeni i o osnivanju specijalnog suda koji će ih procesuirati”, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas.

Prema njenim rečima, ratni zločini spadaju u delokrug Međunarodnog krivičnog suda, ali o zločinima agresije (na Ukrajinu) treba da sudi samo specijalni tribunal.

Letonski premijer Krisjanis Karins takodje je pozvao Evropu da se ujedini i da “podrži Ukrajinu, ne samo da osudi Rusiju, već da počne da radi na formiranju suda koji će Rusiju pozvati na odgovornost za zločine koje trenutno čini u Ukrajini”.

Estonija i Letonija su zajedno sa Litvanijom nedavno pozvale EU da pomogne Ukrajini da uspostavi takvu jurisdikciju, koja bi bila “komplementarna” Međunarodnom krivičnom sudu (MKS).

Češka, koja trenutno predsedava Savetom EU, takođe se izjasnila za stvaranje specijalnog tribunala, nakon što je otkriveno više stotina leševa zakopanih u blizini Izijuma, grada na istoku Ukrajine koji je bio u rukama Rusa.

Zemlje EU nemaju zajednički stav o stvaranju takvog specijalnog tribunala, koji je u nekoliko navrata zatražio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je prošle nedelje da je neophodno “prvo maksimalno iskoristiti sve postojeće alate”, a to su usluge ukrajinskog javnog tužioca, istrage koje sprovodi 14 država članica i istrage MKS.

(Radio 021, foto: Beta-AP)