Skip to main content

Ekološka udruženja podržala sutrašnji protest protiv seče šume u Bavaništu

Građani 28. feb 2023.
2 min čitanja

"Građani zahtevaju da se šuma izuzme iz stečajne mase DPP 'Lune Milovanović', i ostane u državnom vlasništvu, u kome je oduvek bila"

Aktivisti iz Bavaništa, mesta u opštini Kovin, koji se mesecima unazad bore za očuvanje svoje viševekovne šume, zakazali su za sutra protest ispred zgrade opštine.

Kako je saopštila Mreža organizacija „Pošumimo Vojvodinu“, koja je podržala protest meštana Bavaništa, građani zahtevaju da se šuma izuzme iz stečajne mase DPP „Lune Milovanović“, i ostane u državnom vlasništvu, u kome je oduvek bila.

Mreža organizacija „Pošumumimo Vojvodinu, koju čine 24 ekološke organizacije iz Vojvodine, upozorila je i da se Bavaništanska šuma mora očuvati, „ne samo zbog ekološke funkcije, kao stanište zaštićenih vrsta“, već i kao odbrana od košave i prostor koji čuva basen vode iz koga se napaja Bavanište.

„Smatramo da je ovo još jedan u nizu primera gde se građani ne obaveštavaju, pitaju i ne odlučuju u donošenju odluka esencijalno važnih za opstanak njihovih zajednica“, dodaju iz Mreže.

Ekolozi podsećaju i da su u septembru prošle godine meštani Bavaništa primetili da se šuma seče i alarmirali nadležne institucije, a da je po izlasku Pokrajinskog inspektora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Jedinice policije za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, seča zaustavljena, a podnete su i krivične prijave protiv počinioca.

„Šteta koja je naneta se procenjuje na više stotina hiljada evra, pošto su posečena staba hrasta lužnjaka starosti od 120 do preko 200 godina i nešto jasena. Preduzeće koje je seklo zdrava, izuzetno vredna stabla, je imalo sklopljen ugovor o sanitarnoj seči šume, što podrazumeva održavanje, a ne eksploataciju prostora“, upozoravaju ekolozi.

Podsećaju i da je 10. februara ove godine Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila „prodaju šumskog zemljišta sa pripadajućom drvnom masom, vlasništvo DPP ‘Lune Milovanović’ u stečaju iz Bavaništa“, iako šuma po tvrdnji meštana nije vlasništvo pomenutog preduzeća.

U saopštenju se podseća i da prvi pisani tragovi o Bavaništanskoj šumi datiraju iz 16. veka, kada je u njoj sagrađen manastir koji i danas postoji. Šuma i šumsko zemljište se prostire na 42ha, od čega je 11ha vlasništvo manastira, a 32ha dato na korišćenje DPP „Lune Milovanović“.

Podsetimo, meštani Bavaništa već su protestovali ovim povodom i u decembru, a prethodno su se organizovali protiv ove krađe, došli do ugovora iz “kojeg se vidi da je seča nelegalna” i sakupili više od 2000 potpisa kojima traže sprečavanje seče šume.

(Autonomija)