Skip to main content

EFB: Posađeno više od 400 stabala drveća u borbi za čistiji vazduh

(Pod) razno 20. nov 2021.
< 1 min čitanja

Više od 400 stabala drveća posađeno je u gradovima regiona tokom dva dana druge po redu akcije “Drvo prijateljstva”, koju Evropski fond za Balkan (EFB) sprovodi u saradnji s lokalnim partnerima.

Izvršna direktorka EFB Aleksandra Tomanić rekla je da su prošle godine stablima koja su posadili tokom te akcije “kompenzovali svu štetu u vidu emisija koje su nastale kroz službene letove EFB-a tokom 2019. godine”.

“Sada nastavljamo akciju kako bismo ukazali na važnost svakog stabla na kvalitet vazduha koji dišemo”, rekla je Tomanić.

Kako je navela, ponovo je ceo region najzagađeniji deo kontinenta, tako da je regionalna sadnja ove godine najava zajedničke kampanje “Ujedinjeni Balkan za Čist Vazduh” koja će početi u decembru, preneo je EFB.

“Smatramo da je regionalno sagledavanje problema zagađenog vazduha koje razmenjujemo jedni sa drugima ključno i da je to tema koja nažalost mora svima da nam bude važna”, rekla je Tomanić.

Informativna regionalna kampanja “Ujedinjeni Balkan za Čist Vazduh” služi za podizanje svesti stanovnika o uzrocima i posledicama zagađenja, i mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i borbu za zdraviju životnu sredinu kroz regionalnu solidarnost.

Zajednička akcija “Drvo prijateljstva”, kao i šira kampanja za čist vazduh “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”, realizovane su uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda, i Pro.Tok21 iz Smedereva.

(Beta)