Skip to main content

Edvard Džozef: Problem je pre svega u Beogradu, a ne u Dodiku

Aktuelno 22. јан 2022.
2 min čitanja

Edvard Džozef, profesor na američkom Univerzitetu „Johns Hopkins“, izjavio je da ne očekuje da će član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik da odustane od svojih namera i ocenio da pravi problem nije u Dodiku već u Beogradu.  

“Ne očekujem da će sankcije zaustaviti Dodika u njegovim namerama. On kao da je izazivao Ameriku da nametne ove sankcije. Pravi problem i nije u Dodiku, pravi problem za BiH je ono što je uvek i bio, a to je vlada koju predvodi Aleksandar Vučić i koja pokušava oživeti srpski svet ne samo u BiH, već i na  Kosovu i u Crnoj Gori i koja je u napetim odnosima sa Hrvatskom. U Beogradu su problemi vezani za BiH i za celu regiju”, rekao je Džozef za Al Džaziru Balkans.

Prema njegovim rečima, ukoliko sve ostale zemlje EU (Grčka, Španija, Slovačka i Rumunija) priznaju Kosovo, situacija će se poboljšati i u BiH, jer je Kosovo ona tačka preko koje Srbija vrši svoj uticaj u regiji, pošto je tema Kosova primarna i onda se ne govori o korupciji u Srbiji.

“Strategija treba da bude da se tema Kosova ukloni sa stola i onda se može utrti put da Bošnjaci, Srbi i Hrvati u BiH ponovo pregovaraju o Dejtonskom sporazumu”, kazao je Džozef.  

On je ocenio da “status kvo” odgovara Srbiji, zbog čega SAD i EU moraju da promene tu situaciju.

“Kada Kosovo bude moglo da pristupi NATO-u, neće više biti mogućnosti da Rusija, Kina i Srbija blokiraju Kosovo. I tada se sve menja: Balkan će se transformisati, ako ove četiri zemlje EU to urade. A vidimo da Grčka kreće ka putu priznanja Kosova”, rekao je Džozef.  

Dodao je da će Srbija tada morati da izabere: da stane uz Rusiju i Kinu i tako postane “Belorusija Balkana”, ili da se pridruži ostatku zemalja na Balkanu i postane deo velikog sveta.

(Autonomija, foto: Antena M)