Skip to main content

ECHR ocenio da obavezna vakcinacija može biti neophodna u demokratskom društvu

Aktuelno 08. apr 2021.
2 min čitanja

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je, povodom žalbe čeških roditelja čija deca nisu primljena u vrtić jer nisu vakcinisana protiv dečijih bolesti, da se obavezna vakcinacija može smatrati „neophodnom u demokratskom društvu“. Pravni stručnjaci ocenili su da je presuda ECHR veoma značajna u svetlu pandemije korona virusa.

U obrazloženju presude ECHR je pojasnio da je u Češkoj vakcinacija dece „obavezna protiv devet bolesti koje su dobro poznate medicinskoj nauci“.

Dodaje se i da se ta obaveza ne može fizički nametnuti, ali da roditelji koji je bez razloga izbegnu mogu biti novčano kažnjeni, a nevakcinisana deca ne mogu biti primljena u vrtić, sa izuzetkom dece koja vakcinu nisu primila iz zdravstvenih razloga.

„U konkretnom slučaju, prvi podnosilac žalbe novčano je kažnjen zbog propusta da ispuni dužnost vakcinisanja svoje dvoje dece. Što se tiče ostalih žalilaca, njima je iz istog razloga onemogućeno da upišu decu u vrtić“, saopštio je 8. aprila sud.

ECHR je u presudi istakao da, prema njegovoj sudskoj praksi, obavezna vakcinacija kao nedobrovoljan medicinski zahvat predstavlja zadiranje u fizički integritet i time ulazi u sferu prava na poštovanje privatnog života, u skladu sa članom 8. Konvencije o ljudskim pravima.

Ocenjuje se, međutim, da zdravstveni zakoni Češke „imaju legitiman cilj da zaštite zdravlje, ali i prava drugih, pošto vakcina štiti kako one koji su je primili, tako i one koji iz zdravstvenih razloga ne mogu primiti vakcinu i moraju da se pouzdaju u kolektivni imunitet kao zaštitu od ozbiljnih zaraznih bolesti“.

„Presuda naglašava da u svim odlukama koje se tiču dece, od vrhunskog značaja mora biti njihov interes. Kada je reč o imunizaciji, cilj mora biti da svako dete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, putem vakcinacije ili kroz kolektivni imunitet. Stoga se može reći da je zdravstvena politika Češke u skladu sa najboljim interesom dece koja su u njenom fokusu“, naveo je ECHR.

Pojašnjavajući da u ovom slučaju predmet ocene nije bilo to da li je Češka mogla da usvoji drugačiju, manje obavezujuću zdravstvenu politiku, poput nekih drugih zemalja EU, ECHR je zaključio da se osporene mere „mogu smatrati neophodnim u demokratskim društvima“.

Advokat i stručnjak za rad ECHR Nikola Ervije ocenio je da „presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida-19″.

Ervije je za agenciju Frans pres ukazao da odluka suda konstatuje „generalni konsenzus o pozitivnim efektima vakcinacije koja se ne dovodi u pitanje zbog neizbežnih neželjenih efekata jer postoji striktna naučna kontrola“.

Advokat je, međutim, istakao „slobodu procene koju je sud prepustio državama po pitanju vakcinalne politike“.

Sud, kako je dodao, podržava „princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje vakcinacije svima, čak i onima koji se osećaju manje ugroženim bolešću, kada je reč o zaštiti najugroženijih osoba“.

(Beta)