Skip to main content

EAR daje četiri miliona evra za infrastrukturu u Zrenjaninu

Autonomija 27. авг 2008.
< 1 min čitanja

Grad Zrenjanin, Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR) i kompanija Alpina bau danas su potpisali ugovor vredan četiri miliona evra za izgradnju infrastrukture za industrijsku zonu „Ečka“ u Zrenjaninu. Evropska agencija za rekonstrukciju će, kako je najavljeno, donacijom od četiri miliona evra finansirati izgradnju sistema vodosnabdevanja, fekalne kanalizacije, atmosferske kanalizacije i interne putne mreže za industrijsku zonu.
Realizacija projekta „Izgradnja infrastrukture za industrijsku zonu Ečka – Zrenjanin“ počeće u septembru ove godine, a izvođač će biti austrijsko preduzeće Alpina Bau. Na konkurs Evropske agencije za rekonstrukciju stiglo je 105 projekata, od kojih su izabrana četiri, kazao je šef EAR-a u Srbiji Danijel Đuglaris. On je kazao da je projekat izgradnje infrastrukture u Ečkoj najbolji projekat u regionu zato što će omogućiti ekonomski razvoj i otvaranje radnih mesta, zato što je dobro tehnički osmišljen, ali i zbog toga što su finansiranju doprineli i grad Zrenjanin i Vlada Srbije.
Pored donacije EAR, grad Zrenjanin je u projekat do sada uložio 2,2 miliona evra, dok je 500.000 evra investirano iz Nacionalnog investicionog plana. Vrednost projekta biće uvećana još za 1,1 milion evra iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević kazao je da je podrška EAR-a značajna za Zrenjanin zbog toga što će investitori lakše donositi odluku o ulaganju u Ečku jer je izgradnju infrastrukture podržao EAR.
Grad Zrenjanin je započeo infrastrukturno opremanje industrijske zone Ečka, na ulazu u grad iz pravca Beograda zbog interesovanja investitora, pošto je slobodna zona „Bagljaš – aerodrom“, koja se nalazi na ulazu iz pravca Novog Sada infrastrukturno opremljena i data u zakup. Ugovor su potpisali Knežević, Đuglaris i predstavnik Alpine bau Zoran Lazarević.

(Beta)