Skip to main content

Pajtić odbacio kritike DSS

Info 27. авг 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić odbacio je danas kritike Demokratske stranke Srbije (DSS) da želi da stvori „državu Vojvodinu“ i ocenio da je DSS „izgubio politički kompas“. Pajtić je novinarima rekao da je „očigledno da je DSS protiv Vojvodine i protiv njenog prosperiteta“. On je odbacio sve optužbe i rekao da će novi Statut Vojvodine biti u potpunosti usklađen sa Ustavom Srbije.
Prema njegovim rečima, nema ništa neobično u tome što će se stari i prevaziđeni naziv Izvršno veće“ preimenovati u „pokrajinska vlada“ i naveo da su takva iskustva i ostalih regija u Evropi. „U Vojvodini nema, niti je ikada bilo separatizma. Demokratska stranka ima apsolutnu većinu u Skupštini Vojvodine tako da čak i ako bi bilo nekih tendencija koje bi osporile celovitost Srbije, one ne bi imale šansu“, rekao je Pajtić. Prema njegovim rečima, DSS kritikuje radnu verziju statuta koja još nije ni ozvaničena već je u fazi usaglašavanja sa koalicionim partnerima.
Pajtić je naveo da će novi Statut Vojvodine doći na dnevni red Skupštine Vojvodine tek kada se obezbedi većina za njegovo usvajanje u Skupštini Srbije, koja takođe treba da potvrdi najviši pravni akt pokrajine. On je dodao da bi taj proces morao da se završi do kraja godine. „Sasvim je izvesno da će Vojvodina nakon usvajanja Statuta postati mnogo uspešnija regija“, rekao je Pajtić.
DSS je danas pozvala predsednika Srbije Borisa Tadića da se izjasni o aktivnostima na izradi Statuta Vojvodine a Bojana Pajtića je optužila za stvaranje „države Vojvodine“. „Pričom o zastarelosti naziva Izvršno veće, Pajtić pokušava da sakrije suštinu svog plana i statuta koji predlaže, a to je stvaranje zasebne vojvođanske policije, preuzimanje celokupne imovine Republike Srbije, stvaranje zasebne mreže i sudova i potpuno zasebnu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast“, naveo je DSS.

(Beta)