Skip to main content

Džozef Bajden preuzeo dužnost predsednika SAD

Aktuelno 20. jan 2021.
3 min čitanja

Džozef Bajden je danas polaganjem zakletve preuzeo dužnost predsednika SAD. Zakletvu je prethodno položila nova potpredsednica SAD Kamala Haris, prva žena i prva crna osoba na toj funkciji.

Bajden, iz Demokrratske stranke, 46. predsednik, preuzeo je vođenje SAD teško pogođenih pandemijom korona virusa koja je odnela najmanje 400.000 života, i njenim ekonomskim posledicama.

Svečanog inauguraciji, 59. u istoriji SAD, prisustvuje oko 1.000 zvanica, znatno manje nego obično, zbog pandemije korona virusa. Na inauguraciji obično budu i hiljade građana.

Svečanost pod nazivom „Ujedinjena Amerika“ održava se uz najopsežnije mere bezbednosti preduzete zbog upada pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa u Kongres SAD 6. januara.

(AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

U nasilju u Kongresu tada je poginulo pet osoba, posle čega je Predstavnički dom opozvao Trampa sa dužnosti predsednika, po optužbi da je podsticao pristalice na pobunu.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na mitingu koji je sazvao u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se „đavolski bore“ protiv izbornih rezultata.

Tramp, koga po istoj optužnici čeka suđenje u Senatu, ne prisustvuje inauguraciji Bajdena, dok je odlazeći potpredsednik SAD Majk Pens došao na Kapitol.

Tramp je prvi odlazeći predsednik SAD od 1869. godine koji nije došao na inauguraciju naslednika.

Pošto je američki Federalni istražni biro (FBI) upozorio da Trampove pristalice na dan inauguracije Bajdena planiraju oružane proteste u Vašingtonu i glavnim gradovima svih 50 saveznih država, broj pripadnika Nacionalne garde koji pomažu policiji u glavnom gradu SAD, povećan je na 26.000.

Na inauguraciji su, između ostalih, tri bivša američka predsednika sa suprugama, Barak i Mišel Obama, Bil i Hilari Klinton i Džordž i Lora Buš.

Uoči inauguracije, Bajden i nova prva dama Džil, kao i Kamala Haris i njen suprug Daglas Emhof, prisustvovali su službi u crkvi u Vašingtonu, što je tradicionalni potez pre polaganja zakletve.

(Jonathan Ernst/Pool Photo via AP)

Službi u Katedrali svetog Apostola Mateje prisustvovali su i članovi Kongresa iz obe stranke, uključujući njihove lidere u Predstavničkom domu i Senatu.

Pošto je Bajden katolik, prisustvovao je službi u sedištu katoličke biskupije u Vašingtonu, dok su mnogi raniji predsednici, protestantske veroispovesti, bili u Episkopalnoj crkvi svetog Jovana uoči inauguracije, navodi Glas Amerike.

Bajden je drugi predsednik SAD katoličke veroispovesti, posle Džona Kenedija, šefa države od 1961. do 1963. godine.

Bajden: Demokratija preovladala, potrebno je da prevaziđemo podele

Novi američki predsednik Džozef Bajden izjavio je po stupanju na dužnost da je demokratija preovladala u zemlji pogođenoj pandemijom korona virusa i nedavnim nemirima u Vašingtonu koji su rezultirali upadom u Kongres SAD.

Bajden, u prvom obraćanju u svojstvu 46. predsednika SAD, pozvao je Amerikance da prevaziđu podele i dodao da njegovo stupanje na dužnost obeležava dan „istorije i nade“, prenosi Asošiejted pres.

„Bez jedinstva, nema mira“, rekao je Bajden na ceremoniji inauguracije.

Naveo je da su SAD „ponovo naučile da je demokratija dragocena“.

„San pravde za sve više neće biti odlagan“, dodao je Bajden.

Obećao je da će biti iskren prema zemlji koja se suočava s teškoćama, navodeći da lideri imaju obavezu „da brane istinu i da poraze laži“.

Pozvao je i one koji nisu glasali za njega da mu daju šansu.

Kao što je često obećavao tokom kampanje, Bajden je ponovio da će biti „predsednik svim Amerikancima“ i da će se „podjednako žestoko boriti“ za one koji ga nisu podržali kao i za one koji jesu.

„Moramo da okončamo ovaj necivilni rat crvenih (republikanci) i plavih (demokrate)“, rekao je Bajden.

On je zahvalio prethodnicima iz obe stranke koji su došli na inauguraciju.

Tramp je ranije danas napustio Belu kuću, rekavši da mu je predsednički mandat „bila velika čast, najveća u životu“.

„Ovo je bilo nešto posebno. Želim da kažem zbogom, ali nadam se ne zadugo. Videćemo se ponovo“, kazao je Tramp.

Potom se poslednji put ukrcao u predsednički avion i poleteo za Floridu, ka svom odmaralištu Mar-a-Lago.

Tramp odlazi sa funkcije kao jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa.

(Beta, AP Photo)