Skip to main content

Džonson: Putin ugrožava bezbednost Evrope

Aktuelno 04. mar 2022.
< 1 min čitanja

Britanski premijer Boris Džonson osudio je jutros napad ruskih snaga na nuklearnu elektranu u Ukrajini i zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

Džonson je apelovao da se sastanak Saveta bezbednosti UN održi “u narednih nekoliko sati”, optužujući ruskog predsednika Vladimira Putina da “ugrožava bezbednost Evrope”.

Britanski premijer je na Tviteru naveo da je rano jutros razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ruske snage gađale nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini

Ruske snage rano jutros nastavile su vojne akcije u Ukrajini i granatirale najveću nuklearnu elektranu u Evropi, što je izazvalo požar koji je u međuvremenu ugašen.

Napad na istočni grad Enerhodar i nuklearnu elektranu Zaporožju izveden je na početku druge nedelje ruske invazije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Moskvu da pribegava “nuklearnom teroru” i da želi da “ponovi” katastrofu iz Černobilja.

“Nijedna druga država osim Rusije nikada nije gađala nuklearne elektrane. Ovo je prvi put u našoj istoriji, prvi put u istoriji čovečanstva” (Zelenski)

“Upozoravamo sve na činjenicu da nijedna druga država osim Rusije nikada nije gađala nuklearne elektrane. Ovo je prvi put u našoj istoriji, prvi put u istoriji čovečanstva”, rekao je Zelenski.

Ukrajinska spasilačka služba saopštile je da je ugašen požar koji je izbio u zgradi nuklearne elektrane.

Portparol nuklearne elektrane Andrij Tuz rekao je da su granate padale direktno na objekat i da su zapalile jedan od njegovih šest reaktora.

U tom reaktoru, kako je naveo,. u toku je renoviranje i reaktor ne radi, ali unutra ima goriva.

(Beta-AFP, foto: printscreen Twitter)