Skip to main content

Dva kineska advokata za ljudska prava osuđena na više od 10 godina zatvora

Planeta 10. apr 2023.
2 min čitanja

Oni su bili vodeće ličnosti Pokreta novih građana koji poziva na ustavnu reformu i optužuje vladu za korupciju

Dva kineska advokata za ljudska prava, od kojih je jedan pozvao predsednika Sija Đinpinga da podnese ostavku, osuđeni su na po više od deset godina zatvora, saopštili su danas organizacija Hjuman rajts voč (HRV) i supruga jednog od njih.

Sju Džijong, koji je kritikovao predsednika Sija naročito zbog njegovog upravljanja borbom protiv pandemije kovid-19, osuđen je na 14 godina zatvora nakon suđenja u provinciji Šandong koje je bilo zatvoreno za javnost, navodi HRV.

Njegov kolega Ding Đijaksi osuđen je na 12 godina zatvora i trogodišnju zabranu obavljanja javnih funkcija, rekla je za AFP njegova supruga Luo Šengčun.

Obojica su proglašeni krivim za „subverziju državne vlasti“.

Oni su bili vodeće ličnosti Pokreta novih građana koji poziva na ustavnu reformu i optužuje vladu za korupciju.

Predstavnik suda nije hteo da za AFP potvrdi da su kazne izrečene.

Prema grupama za ljudska prava, individualne slobode i sloboda izražavanja su smanjene za vreme predsedavanja Sija Đinpinga.

„Okrutno groteskne osude i kazne izrečene Sjuu Džijongu i Dingu Đijaksiju pokazuju ničim sputano neprijateljstvo predsednika Sija Đinpinga prema mirnom aktivizmu“, rekao je istraživač HRV Kine Jaćiu Vang.

Prema njegovim rečima, suđenja Sjuu i Dingu „umrljana su proceduralnim nedostacima i navodima o maltretiranju“, saopštio je HRV.

Ding je uhapšen u decembru 2019. nakon što je učestvovao na tajnom sastanku kojem su prisustvovali aktivisti za ljudska prava i advokati, uključujući Sjua.

Njegova supruga je rekla da je „izuzetno zabrinuta“ zbog mogućnosti da joj muž bude mučen dok je u pritvoru.

Što se tiče Sjua, bivšeg profesora prava, on je uhapšen u februaru 2020. nakon objavljivanja onlajn poruka u kojima je kritikovao Sijevo krizno upravljanje, posebno borbom protiv kovida-19 i prodemokratskih demonstracija u Hongkongu.

On je već bio u zatvoru na četiri godine jer je tražio od zvaničnika da daju izjave o imovini.

Borci za ljudska prava često dovode u pitanje nepristrasnost kineskih sudova, koji imaju stopu osuđujućih presuda od skoro 99 odsto.

(Beta, Foto: Pixabay)