Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Konkurs

Izdvajamo 11. apr 2023.
2 min čitanja

"Daleko od očiju, još dalje od brige"

20 MESECI: Kad jedna ustanova, kakva je Radio-televizije Vojvodine, nema više od 20 meseci generalnog direktora, zapanjuje što samo raspisivanje konkursa za tu funkciju nije bio dovoljan povod barem za jedan vatromet u Novom Sadu, gde je to inače veoma retka pojava.

MOŽE SE: Mislim, mogao je konkurs i da uopšte ne bude raspisan. Da li je ta medijska kuća od jula 2021, otkad nema imenovanog generalnog direktora, prestala da emituje program? Pa…ne. Znači, može se i bez toga, sve funkcioniše. Ali, kad već toliko insistirate na tome, eto vam konkurs.

DALEKO OD: Javna medijska ustanova. Pokrajinski javni servis. Radio-televizija Vojvodine. Delom useljena u novu zgradu na Mišeluku. Više od 20 meseci bez generalnog direktora. Biće da se ipak najbolje o nekom ne brine kad mu prvo podigneš novu zgradu. Mišeluk je idealan da sve bude daleko od očiju, još dalje od brige.

NIKOM DRUGOM: O onome unutar zgrade brinu izgleda samo zaposleni. Osim njima, nikom drugom nije smetalo što Kuća posle odlaska generalnog direktora godinu dana nije imala ni vršioca dužnosti, niti je u međuvremenu ikome palo na pamet da se za to mesto raspiše konkurs.

DVE GODINE: Još malo pa će dve godine – ne, ne šalim se, DVE GODINE! – kako RTV nema ni direktora programa. Kad nekom na važnoj poziciji u toj kući istekne mandat, kao da neko hoće da dokaže da se i bez toga može, da nijedna pozicija u sistematizaciji nije preterano važna. Jedino je kanda bilo važno da se bivši direktor programa Arežina nikad na to mesto ne vrati. I nije.

GOTOVO: Nije očito važno ni ako si autor ne samo godinama veoma gledane emisije, na programu gde je ikakva gledanost bilo koje druge emisija raritet, već i neko po čemu se ta kuća i dalje nekako prepoznaje, ali kad stekneš uslov za penziju – s tobom i tom emisijom je gotovo. Naprasno. Nema oproštaja s gledaocima, nema, nedajbože, produžetka saradnje. Sad će ti poslednji verni gledaoci RTV morati da migriraju na Jutjub, da nastave tamo da gledaju ono što im je na televiziji, bez obrazloženja, ukinuto.

ZAKONI: Zakon je, je li, jasan – kad se mora u penziju, mora se, a tvoj termin ćemo već nekako popuniti. Neki drugi zakon je, srećom, takođe jasan pa RTV uspeva da preživljava od pretplate koju su građani dužni da plate i od tranši iz budžeta.

PESIMIZAM: Ne znam nikog na RTV ko veruje da, sve pod uslovom da konkurs uspe, neko od petorice kandidata za novog generalnog direktora nešto drastično može da promeni – u pogledu finansijskog stanja, kvaliteta programa, gledanosti…i, da, radnog morala.

TAVORENJE: Bilo je tako i u prošlosti, tako je i sada, a izgleda da je tavorenje rezervisano i za budućnost. Konkursi očito nisu tu da bi to promenili. Ne da neće biti nezamenjivih, već se odlazeći, u penziju ili glavom bez obzira, čak neće ni zamenjivati; pa ni direktori. I tako sve dok niko ne ostane u modernoj zgradi na brdu.
A njoj će se onda već naći neka nova namena. Lakše nego što mislite.

(Autonomija)