Skip to main content

DSHV:Ministarstvo zabranilo uvoz udžbenika iz Hrvatske

Autonomija 08. окт 2008.
2 min čitanja

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) saopštio je da učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u subotičkim osnovnim školama i Gimnaziji još nemaju potrebna nastavna sredstava, jer Ministarstvo prosvete Srbije nije dalo saglasnost na uvoz udžbenika iz Hrvatske. DSHV je ocenio da je reč o „ponovnom sprečavanju nastave na hrvatskom jeziku“ i da se time krši međudržavni sporazum Srbije i Hrvatske.
Članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog Veća Stanislava Prćić Stantić kazala je da su u tom Veću iznenađeni postupcima ministarstva. „Nismo dobili odobrenje za upotrebu udžbenika od prvog do osmog razreda. Tražili smo saglasnost za oko 400 naslova, za udžbenike i nastavna sredsta. Odobrena nam je upotreba samo deset prirućnika za nastavnike i tri udžbenika za gimnazijske razrede“, kazala je Stantićeva. Ona je navela da je teško razumeti odluku kojom se ne dopušta uvoz udžbenika za izučavanje materinjeg – hrvatskog jezika. „2006. godine smo dobili saglasnost koju smo i sada tražili, ali sada to odobrenje nismo dobili. Nije nam jasno zašto. Ne znam iz kojih bi se inače udžbenika mogao učiti hrvatski jezik, ako ne iz čitanke koja je uvezena iz Hrvatske“, rekla je Stanislava Prćić Stantić.
Prema njenim rečima, Ministarstvo prosvete nije dalo saglasnost na uvoz udžbenika, ali nije obezbedilo ni štampanje posebnih udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku u Srbiji. „Država ima obavezu da štampa udžbenike, ali za sada imamo štampan udžbenik samo za predmet ‘Priroda i društvo’, a reč je o prevodu sa srpskog jezika. To, međutim, nije rešenje, jer mi imamo pravo na udžbenike u kojima će biti 30 posto nacionalnih elemenata. Dakle, ne mogu se srpski udžbenici prevesti na hrvatski i to smatrati rešenjem“, rekla je Stantićeva.
DSHV je u saopštenju za javnost kritikovao postupke Ministarstva i postavio pitanje šta će ostati od nastave na hrvatskom jeziku ako se ne dozvoljava nabavka nastavnih sredstava, a od profesora se ne zahteva poznavanje hrvatskog jezika. Ta stranka je najavila da će o ovom problemu hrvatske manjine izvestiti međunarodne institucije.

(Beta)