Skip to main content

Državljanin BiH Edin Vranj pušten iz pritvora u Beogradu

Aktuelno 19. okt 2021.
2 min čitanja

Državljanin Bosne i Hercegovine Edin Vranj, protiv koga je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu, pušten je iz pritvora u Beogradu.

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je večeras da je obaveštena da je Vranj pušten iz pritvora i pozdravila tu odluku Srbije.

“Upravo sam obaveštena od otpravnika poslova Ambasade BiH u Beogradu da je Edin Vranj pušten iz pritvora. Pozdravljamo ovu odluku Srbije i nameru da predmet bude ustupljen pravosuđu BiH. Saradnja dva tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna ako želimo normalizaciju stanja“, navela je Turković na Fejsbuku.

On je navela da BiH “u tom pravcu očekuje postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović” i dodala da je “vreme da se u pogledu regionalne saradnje pređe sa reči na dela”.

Puštanje Vranja na slobodu usledilo je nakon što je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine u petak predložilo Višem sudu u Beogradu da dalje postupanje po optužnici protiv njega bude ustupljeno organima BiH.

Vranj, bivši načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH, uhapšen je 12. septembra na graničnom prelazu Uvac, između BiH i Srbije, na osnovu poternice raspisane zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Viši sud u Beogradu odredio je tada pritvor Vranju do 30 dana, a Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv njega 13. oktobra, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Vranj je treći građanin BiH koji je od 2018. godine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom na osnovu optužbi za ratne zločine.

Viši sud u Beogradu osudio je u julu 2020. godine na deset godina zatvora Huseina Mujanovića za zlostavljanje Srba u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine. Odeljenje Apelacionog suda u Beogradu za ratne zločine ukinulo je u martu ove godine prvostepenu presudu i naložilo ponovno suđenje.

Bivši direktor Poreske uprave Distrikta Brčko Osman Osmanović uhapšen je u novembru 2019. godine na graničnom prelazu Sremska Rača, po poternici iz Beograda.

Nakon istrage, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u februaru 2020. godine optužnicu protiv Osmanovića za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u leto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

(Beta, Foto: N1)